Гешев в Кюстендил: Хакерската атака идва от Магнитогорск

Снимка: Infomreja.bg

„Обект на атака е българската държава“

Хакерската атака идва от руския град Магнитогорск. Това заяви пред журналисти в Кюстендил главният прокурор Иван Гешев.

„Софийска градска прокуратура е възложила проверка. Работи се съвместно с ДАНС, ГДБОП и новосъздадения отдел „Киберпрестъпления“ към НСС. Обект на атаката не е президентската институция, а българската държава. Атакувани са и много министерства, включително МВР, Министерството на отбраната, Министерството на правосъдието и много други, както и Конституционният съд. В рамките на шегата, не знам защо са изпуснали прокуратурата“, коментира Гешев.

Той призна, че този проблем не е неочакван. “Не съм си правил илюзиите, че такъв проблем потенциално не стои, а предполагам и българските служби за сигурност, защото на всички ни е ясно, че ние сме част от европейското семейство, тъй като защитаваме основни демократични ценности като правовата държава и върховенството на закона и тези последствия са очаквани“, посочи главният прокурор.

Гешев подчерта, че прокуратурата ще си свърши работата и ще защити българския национален интерес, както и интереса на евроатлантическите ни партньори.

Делото ще бъде възложено на Национална следствена служба.

„Очакваме съдействие от нашите евроатлантически партньори. Уверявам ви, че българската прокуратура не е сама в този случай. В това няма политика – това е чисто криминален случай, който засяга устоите на българската държава. Този случай е изключително сериозен за българската национална сигурност“, каза още Иван Гешев.

Директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов заяви, че в хода на разследването ще се установява дали атаката идва от едно лице, или от група хакери, дали е от някоя държавна структура, или ведомство, което иска да навреди на българската държава, или „някой просто си играе“, което обаче според него е малко вероятно.

„Надявам се по пътя на международната правна помощ да успеем да установим и конкретните лица, които стоят зад тази атака, а не само мястото, откъдето тя е проведена. Това не е първата хакерска атака от територията на Руската федерация срещу нашата държава. Атаката срещу „Български пощи“ беше проведена също от там“, припомни Сарафов.

„Срокът за разследване на случая е два месеца. Никой няма желание да не работи активно и да тупа топката“, категоричен бе Гешев.

В отговор на журналистически въпрос по случая „Семерджиев“, той обяви, че няма как отговорността да бъде прехвърлена на прокуратурата. 

„Не ми е известно да сме уведомени за данни за извършено престъпление от полицаи или от магистрати, свързано с този случай. Ако ни уведомят, конкретният наблюдаващ прокурор ще си свърши работата. Иначе е ясно докъде се докарахме - полицаи ескортират пияни и дрогирани шофьори, мигранти убиват полицаи, полицаи катастрофират челно и раняват трима, ясно е, че има бум на престъпността и мигрантски натиск“, каза Гешев.

По думите му болниците в Бургас са пълни с трупове на мигранти, които не могат да бъдат освободени, тъй като не може да се установи самоличността им.

Към критиките си към МВР той прибави и войната по пътищата и водещото място на България в тази черна статистика.

„Не обвинявам сегашния министър. Ние работим и ще работим с тях. Това е една негативна тенденция, насочена срещу българската съдебна власт, срещу прокуратурата. Тези последствия ще продължат, докато не се извърши реална правна реформа, а не просто да се смени един човек, за да се сложи друг, който да е послушен и подчинен на задкулисието и олигархията“, добави главният прокурор.

В Кюстендил обвинител №1 връчи сертификати на магистрати, преминали обучение за разследване на престъпленията против дивата природа. Обучението е част от дейностите по проект “Успешно преследване на престъпленията срещу дивата природа в Европа“ (SWIPE), съфинасиран от програма ЛАЙФ на Европейския съюз. Проектът се изпълнява на територията на 11 страни – България, Босна и Херцеговина, Испания, Италия, Румъния, Словакия, Сърбия, Хърватска, Украйна, Унгария и има за цел да допринесе за увеличаване на броя на успешно преследваните престъпления срещу дивата природа.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK