Гешев поиска социологическо проучване и етимологичен анализ заради израза „политически боклук”

Снимка: Нова тв

ВСС обаче ги отхвърли

ВСС отхвърли след дебат исканията на Иван Гешев за назначаване на две експертизи. Първата беше за социологическо изследване, което да покаже има ли промяна в общественото доверие към прокуратурата след 15 май и изразът „политически боклук”. Втората експертиза, поискана от Иван Гешев, беше за етимологичен анализ на словосъчетанието, пише Нова тв. 

Поредното заседание на ВСС в опит за предсрочно прекратяване мандата на главния прокурор започна с процедурни хватки. Няколко часа кадровиците се караха дали може да започне дискусията по същество „за” и „против” предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор. Самият Гешев си тръгна от заседанието, защото трябва да пътува в Страсбург.

На заседанието беше изслушана заместничката му Даниела Машева. Тя разказа на кадровиците, че на 15 май малко преди пресконференцията, на която Гешев скъса публично оставката си, той е събрал заместниците си в кабинета си, а лицето му тогава изразявало обида и раздразнение. Машева каза, че рядко го е виждала ядосан и уточни, че си е помислила, че действително би могъл да подаде оставка.

След 14-часов маратон в четвъртък, в понеделник сутринта кадровиците възобновиха заседанието по предсрочното прекратяване мандата на главния прокурор.

„Ще бъдат обсъдени нови доказателствени искания на г-н Гешев,  от членовете на Висшия съдебен съвет зависи дали те ще бъдат допуснати, или не”, заяви правосъдният министър Атанас Славов.

„Аз вярвам, че не само ние магистратите, членовете на Висшия съдебен съвет, но и българските граждани, ако сега се наведе, повече няма да може да се изправи”, заяви Иван Гешев на влизане в заседанието.

Дали доказателствата, които главният прокурор ще поиска да бъдат включени в обсъждането, са опит за изкуствено удължаване на процедурата, правосъдният министър не се нае да прогнозира.

„Важното е, че членовете на Висшия съдебен съвет да действат оперативно и да вземат съответните решения. От мен зависи процедурата да върви”, заяви министър Славов.

„Вярвам в колегите си, в съдебната власт, в членовете на Висшия съдебен съвет, че няма да влязат в политическия график - графикът на Делян Пеевски и Бойко Борисов”, заяви Гешев.

Две експертизи поиска главният прокурор. Първата - социологическо изследване, което да докаже дали и каква промяна в общественото доверие към прокуратурата има след 15 май и репликата му „политически боклук”.

„Няма никаква друга обективна форма това да се установи. Всичко друго е субективно усещане на някои от членовете на ВСС”, каза Гешев.

Етимологичен анализ ще установи доколко словосъчетанието „политически боклук" е обидно, мотивира искането си Иван Гешев.

„Дали това е метафора, експресивен език. Оттук - нататък ние можем са си правим извода дали въобще може да се засегне нещо обективно”, каза Гешев. 

И днес заседанието на Висшия съдебен съвет започна с протест под прозорците на кадровиците.

„Изразът „политически боклук" е абсолютно нищо на фона на жестоките престъпления и укрити престъпления, които е извършил Иван Гешев заедно с негови помощници”, каза Петър Кърджилов.

По-късно днес Иван Гешев заминава за Страсбург, където се очаква да бъде изслушан в Групата за наблюдение на демокрацията, принципите на правовата държава и основните права.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK

//