Гешев от Дупница: Разширяваме периметъра на издирване, отваряме "студените досиета" на Каплата

Снимка: Infomreja.bg

"Няма да се откажем, ще работим колко трябва, ще влагаме кадри и ресурси"

Главният прокурор Иван Гешев посети Районната прокуратура в Дупница. На брифинг пред медиите, Гешев заяви, че едната причина за повторното му посещение след изминалата седмица в града е, че проверява как върви наблюдаването на разследването по случая „Янек“, а втората причина – рутинните проверки, които прави в страната, за да набележи приоритетите на районните и окръжни прокуратури.

Резултати от това дали е намерено изчезналото лице няма, продължава претърсването на огромни по площ територии. Разширяваме периметъра на издирване. Утре предстои да се претърси още една местност. От вчера се включи и конна полиция, използват се всички ресурси, с които разполага МВР. Работи се по няколко дела на обвиняемия Капланов, проверяват се стари случаи, „студени досиета“.

Това каза Гешев по отношение на издирването на Янек, което вчера бе подновено в полето между Дупница при село Крайници.

По-късно през вчерашния ден стана ясно, че претърсване ще има и в изоставеното село Яребковица, където Капланов ходил на лов.

Обвинение е повдигнато само на едно лице, а другите са били с 24-часов арест, каза Гешев по отношение на задържането на съпругата на Капланов, която отказа да се подложи на детектор на лъжата.

Резултатите от детектор на лъжата не са доказателство, а са в помощ на едно разследване при издирвателните мероприятия, които извършва МВР, както и мирис, разпознат от полицейско куче в района на местопроизшествие, уточни главният прокурор.

Има екип към ГД „Национална полиция“, който се занимава с направление „Убийства“, ангажиран е огромен ресурс от хора и техника на МВР. Продължаваме да работим по случая, заяви Гешев.

Той допълни, че тече и планова проверка в РП-Дупница, проверката е наредена от Апелативна прокуратура, проверка се извършва и на РУ-Дупница.

Основният приоритет на ниво Районна прокуратура е битовата престъпност и медийната активност на Прокуратурата – да бъде показано каква работа е свършена, защото ако не се покаже, все едно не е свършено. Да бъдат поканени контролните органи, които са безброй в страната, които не си вършат работата, да си вършат работата в интерес на гражданите, на жителите в Дупница, каза Гешев.

Започнаха проверки на много обекти и заведения, прокуратурата ще ги обобщи. Това е рутинна дейност на Прокуратурата, но основно се проверява бизнеса на обвиняемия Капланов. Има няколко досъдебни производство и едното е за изчезвалото лице. Работи огромен ресурс на МВР.

Претърсиха се 120 кв. км, но периметърът ще бъде разширен. Това изисква огромен технически и кадрови потенциал. Мога да уверя, че се прави всичко възможно да се разреши този случай, заяви Гешев.

Ако нямаме надежда, трябва да спрем да работим, отговори главният прокурор на въпрос дали има надежда Янек да бъде открит.

Няма да се откажем, ще работим колко трябва, ще влагаме кадри и ресурси, за да можем да си свършим работата по отношение на това лице Капланов. Ще проверим всичко от „студените досиета“ на Капланов, а причините са много. Те присъстват в почти цялата страна, в провинцията. Това са изградени през годините местни зависимости, уточни Гешев.

Когато гледаме американски филми виждаме, че когато не  може да се оправи щатския шериф, идва федералния – когато местните структура не може да се оправи, идват специализираните и имат компетентност в цялата страна. Досега имаше хора, които се смятат за недосегаеми. Няма да обяснявам, че когато живееш в някой град, си съученик с някой и така редуцираш поведението си, заяви Гешев.

Поел съм ангажимент към брата на Янек – Марио. Ще следя лично този случай, това дело ще се наблюдава колкото е нужно и ресурс, в случая има и застрашени лица, които ще бъдат охранявани като „защитени свидетели“. Знам, че на местно ниво има липса на доверие и страх. Не мога да реша всички проблеми, но за този съм се ангажирал и ще се постарая местните зависимости да приключат, завърши главния прокурор.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK