Гешев: Няма да подам оставката си! Ако Сарафов има морал - да подаде оставка!

Снимки: БНТ, стоп кадър

Гешев направи "взривяващо" изявление, в което намеси ГЕРБ

Главният прокурор Иван Гешев направи изявление 15 дни след атентата срещу него и посещението му в САЩ.

Работил съм само и единствено за България и за сигурността на гражданите. За мен родина, мъжка дума, чест, вярност означават нещо. Може да съм грешал, това е нормално. Може да съм казал нещо непремерено, но всичко е било в интерес на народа. Може би очаквате моята оставка!, каза Гешев.

Той разкъса оставката си и я хвърли пред бюрото.

Вчера бях поканен до 10 ч. да си поема оставката. Беше споменато семейството ми и че ако това не го направя, някой ще „натисне копчето ENTER“ с някакви неща и видеоклипове. И затова по-добре да проявя благоразумие, защото животът продължава. Бил съм сам на скалата и там духа вятър. Не ме е страх! Флаконе е казал: „Страхливият умира всеки ден, а смелият само веднъж“. Дължа извинение на човек, който ми каза: Историята помни само смелите. Аз не знам дали съм смел, но съм правил неща, които са в интерес на хората. Правя каквото трябва, а да става каквото ще, каза главният прокурор.

Той започна разказа си с „хронология“ на събитията през изминалата седмица – от 8 до 12 май, когато прокурори и магистрати внесоха искане във ВСС за отстраняването на Гешев и след като кандидатът за премиер на ГЕРБ – Мария Габриел, също направи това предложение, подкрепено от ДПС.

Гешев изясни, че е провел десетки разговори с прокурори и магистрати докато е бил в САЩ и след това. Провел е още разговор с Борислав Сарафов – шеф на Националното следствие и заместник главен прокурор.

Гешев наричаше в цялото си изявление заместника си „лицето Борислав Боби Сарафов“, а лидерът на ГЕРБ – „лицето Бойко Методиев Борисов“.

Ето и какво каза Гешев пред журналистите, на чиито въпроси не отговори:

Ще ви кажа как аз виждам атаките на политическата мафия и защо се случи всичко това. Опитах се още от начало на мандата си да променя каквото мога в живота на гражданите и да подобря сигурността им. Започнах с битовата престъпност, продължих с организираната престъпност и ЕК заяви, че този проблем е решен. Разследвах руските атаки, а да припомня, че даже някои бивши премиери подаряваха на Путин кученца, каракачанка. Продължихме с олигарси, които сега се крият в Дубай, в Сърбия. Прокуратурата беше атакувана безогледно, обединиха се политическата мафия, престъпниците, олигархията и всички, които искат да продължат да крадат.

Днес се надявам да е началото на края на олигархичния модел. Ще се присъединя към лицето Борислав Боби Сарафов с думите му, че политиката трябва да излезе от прокуратурата. Политиката трябва да излезе от съдебната власт, опитвайки се да я ръководи и го прави брутално, безобразно, нарушавайки всякакви ценности и морал.

Всичко започна преди месеци. Тогава получих завоалирано предложение от лицето Бойко Методиев Борисов да стана посланик в Израел или Турция или да имам кариера в ГЕРБ. Явно тогава е започнала организацията на всичко това.

В Украйна казах, че ако Путин дойде у нас, ние ще го предадем на Международния наказателен съд. Не знам дали има връзка.

Атентатът беше шок за мен. Имах нужда от време. Смятам, че беше опит да бъда убит, това тепърва предстои да разберем и да бъде доказано. Към това разследване ще се включат Европол и други. Истината ще излезе наяве. Не подлагам компетентността на българските експерти, но ние не се доверяваме на себе си, а разчитаме на друг.

Това, което се случи следващите дни, го подцених. Безобразна медийна атака срещу мен лично и прокуратурата. Беше очаквано, защото продължава от години. Знаете кои са те! Кои стоят отзад! Знаете кой стой зад закона за контрол на главния прокурор. Този закон има цел да бъде овладяна прокуратурата. Това е покушение срещу прокуратурата и опит за овладяване на съдебната система срещу всякакви европейски ценности.

Бях на посещение в Турция, след това в САЩ, а сега трябваше да съм в Порто. През цялото това време прокурор беше лицето Борислав Боби Сарафов. Моят отдел по връзки с обществеността ме посъветва да дам интервю (пред БНТ – бел. р.) предвид спекулациите и обидната, гнусна медийна кампания срещу мен лично и прокуратурата.

Дадох интервю пред БНТ и казах всичко, което знам за атентата. Мислех, че темата е приключена. Това е само началото на блицкрига срещу прокуратурата и овладяването ѝ.

Мой приятел, близък до ГЕРБ, ми се обади и каза, че притеснен Борисов се е обадил и попитал къде е семейството ми. Семейството ми беше в една приятелска държава, подпомогнато от приятелска прокуратура. Това го подцених.

Видях становището на Сарафов и му се обадих и той каза, че го е много срам, но няма какво да направи. Аз му казах, че това не отговаря на истината, а той каза: Разбери ме!

Във вторник Сарафов ми се обади и каза, че му казали, че трябва да отиде при Силвия Великова (БНР). Той каза, че са му казали да отиде при нея (журналистката – бел. р.), за да оправи нещата. Той даде интервю. Каза, че ситуацията е сложна и някой трябва да изгори – Ясен Тодоров. Това било само пред медиите, каза той.

Разбрах в сряда, че е внесъл предложение до ВСС Тодоров да бъде отстранен, защото нямал право да говори пред медиите без разрешение.

Сарафов е написал на цялата НСлС, че мишките напускат кораба в чат, разпространен до службата.

Мария Габриел каза, че ще ми иска оставката.

Отстраняването на главния прокурор ще бъде една от първите задачи на евентуалното бъдещо правителство, което тя ще оглави.

Звъннах на политик, считах го за приятел – политик – жена. Тя каза „Разбери ме, бях до нея, от нея го чух за пръв път“.

Предварително това са го знаели много малко хора, вероятно Бойко Борисов и още 2-3 души. Много ме изненада позицията на ДПС, за които винаги съм имал други впечатления. Техните действия за мен граничат с предателство", изтъкна обвинител номер 1 на България.

В петък се чухме, докато бях в САЩ, със Сарафов. Той каза „Ти знаеш какво стана, няма какво да направя повече“.

Звъннах на член на ВСС. Той каза: „Аз не съм го прочел, дадоха ми го и само просто да си подадеш оставката и да те отстраним. Но по-добре… имаш семейство…“.

Получих СМС от ръководителя на Софийска апелативна прокуратура: Съжалявам за това, което направих днес. Съжалявам.

Звъннах му да го попитам за какво съжалява. Той каза: Съжалявам за становището, което ме накараха да пусна. Сарафов!

Обадих се на всички останали апелативни прокурори. В Търново ми казаха: Г-н Гешев, ние сме зад Вас! Във Варна ми казаха: Обади се (Сарафов – бел. р.), но ние няма да участваме в опити за преврат! Казахме му, че няма да пуснем становище без предварително събрание.

Реших да прекъсна командировката си.

Получих послание, че ако до 10 ч. не си подам оставката, някой ще натисне копчето „ENTER“. Беше неподписано и мога да предполагам. Когато се убедя от кого е, ще ви уведомя.

Всичко това показва, че някой възприема, че аз съм бъг в системата. Обмислях дали си заслужава всичко това. Реших твърдо, че си заслужава в името на децата ми и внуците ми. Защото този олигархичен модел трябва да приключи, защото аз съм българин, прокурор и мъж. Някой други явно не са. Това, което си мисля, за тези, които са подписали искането – те бяха на протеста в моя подкрепа, а ден по-късно всичко се промени. Имало е натиск и събиране на подписи, дори в болници. Някой са мотивирани, други уплашени, а трети подведени. Надявам се, че във ВСС все още има хора, за които чест и достойнство значат като думи нещо. Всичко това онагледява държавата, в която живеем.

Ясно е какъв е политическия боклук в НС, съдейки по изявленията на някой т. нар. политици. Повечето от тях – жени, показаха чест и достойнство. Той разби упорката, че това, че аз съм всевластен и безконтролен, че съм на ДПС и ГЕРБ. Ясно е, че след като всички се обединиха, че си вършим работата в интерес на народа. По-голямата част от подкрепата, която получих, беше от жени – това е просто констатация. Гордея се българската прокуратура! За мен е важно единствено да работя за хората! Ще довърша мандата си независимо от всичко описано!

Получих СМС от мой колега прокурор, който ми написа: Знаеш, ли че Сарафов е казал на някой си, че трябва да прекратя делото „Барселонагейт“ до петък.

Уведомих наблюдаващият прокурор от ВКП и тя каза, че до септември делото не може да бъде прекратено.

Аз ще довърша мандата си, защото за мен има едно значение – гражданите да имат сигурност и е време да бъде изметен политическият боклук. Това е работа на българския боклук. Прокуратурата ще продължи обективно да работи независимо от всичко и какво ще ми коства в личен план и има подкрепата на колегите. Прокуратурата е единна. Винаги има едно плъхче и няколко мишки, но това е нормално. Учудвам се, че им трябваше толкова време да изпълзят.

Аз обичам България и се гордея, че съм българин. Бог с нами и да живее България.

Уведомих лицето Борислав Боби Сарафов, че трябва да прецени дали моралът му би го насочил да си подаде оставката, ако не го направи – утре ще внеса искане за отстраняването му от ВСС.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK