Германските власти обвиниха българка в киберпрестъпления

Снимка: Infomreja.bg

На 18 юли българката е задържана във Варна

Властите в Германия обвиниха 34-годишна българка за участие в организирана престъпна група за компютърни престъпления, измами и мошеничество, информира БНТ, позовавайки се на информация от Окръжен съд-Варна. Предстои да бъде взето решение дали жената да бъде екстрадирана.

Районният съд в Бамберг е издал Европейска заповед за арест на 4 юли тази година. На 18 юли българката е задържана във Варна. В края на миналата седмица съдът определи мярка за неотклонение "подписка" на задържаната.

В европейската заповед за арест се посочва, че престъпленията са извършени в Берлин, Нюрнберг и други населени места в Германия от колцентър с офиси в София и Варна. Българката e обвинена, че в периода 11.01.2019 г. до 23.11.2020 г. е работила като т.нар. задържащ агент в колцентъра, който се ръководел от четирима чуждестранни граждани.

Според германските власти тя и други агенти под фалшива самоличност, се представяли на многобройни клиенти в Германия по телефона и по електронна поща, че работят за няколко онлайн платформи за финансово инвестиране. С неверни твърдения те въвеждали клиентите си в заблуждение и ги подвеждали да инвестират значителни суми пари в различни финансови инструменти.

Централната служба за борба с киберпрестъпленията в Бавария е получила повече от 200 сигнала от немскоговорящи жертви на престъпната група. Общата стойност на загубите е над 14 000 000 евро. Според германската прокуратура извършените лично от обвинената българка обаждания и измами, в качеството и́ на агент, са 112 на обща стойност над 2 304 199 евро.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK