Германия се обяви за започване през декември на преговори за членство с Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украйна беше приета за кандидат миналото лято

Германският външен министър Аналена Бербок подкрепи започване на преговори през декември за членство в ЕС с Украйна, която беше приета за кандидат миналото лято, пише /dnevnik.bg/

Говорейки на конференция в Берлин, посветена на разширяването на реформите в ЕС, с които то трябва да бъде съпътствано, Бербок каза, че преговорите биха били крайъгълен камък в стремежа на Киев да се интегрира на Запад, докато се бори с руската инвазия.

В емоционална реч, в която представи разширяването на ЕС като геостратегическа необходимост, Бербок заяви, че ЕС също трябва да продължи напред с "досадни" вътрешни реформи, за да може да функционира при над 30 членове.

"Искаме да видим Украйна член на нашия Европейски съюз", каза Бербок, която е от партията на Зелените - част от управляващата коалиция в Германия. "Европейският съюз трябва да бъде разширен. Това е геополитическата последица от агресивната война на Русия срещу Украйна."

На 14-15 декември в Брюксел европейските лидери трябва да вземат решение дали да се даде официално начало на преговорите за членство на Украйна, желана цел за Киев и негов приоритет наравно със западната военна и финансова подкрепа .

"Убедена съм, че Европейският съвет през декември ще изпрати този сигнал", каза Бербок.

"Разширеният ЕС обаче ще бъде по-силен само ако направим това, което толкова дълго се колебаехме да направим - да преразгледаме и преосмислим начина, по който функционира нашият съюз."

През септември Германия и Франция представиха съвместен документ, изготвен от експерти, според който ЕС трябва да се реформира по посока на развитие на различни скорости, като отделните държави в него прилагат всичките или част от неговите политики, като споделят общи ценности.

Документът беше вече обсъждан на два пъти от европейските и външни министри на ЕС, а конференцията в Берлин е опит да се договори пътна карта със срокове за извършването на реформи, които да позволят на ЕС да функционира и при по-разширен състав.

Някои от идеите на масата са премахването на възможността за вето върху европейските решения в областта на външната политика и данъчното облагане, отваряне на общия пазар за държави кандидати и други.

В началото на седмицата председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предложи на държавите от Западните Балкани, които от 20 г. се надяват на еврочленство, отваряне на европейския пазар в седем области, сред които транспорт, свободно движение на стоки и услуги, електронна търговия, както и пари за извършването на реформи, които да ги подготвят за членството.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK