Германия и Полша подновяват сътрудничеството си

Аналена Бербок, министър на външните работи на Германия Снимка: ЕПА/БГНЕС

Въпросът за репарациите от Втората световна война остава спорен

Германия и Полша искат да подновят сътрудничеството си в различни области, но въпросът за репарациите за Втората световна война остава спорен, стана ясно след днешната среща на външните министри на двете страни в Берлин, предаде ДПА. 

"Една силна Европа, чиито център през следващите години ще продължи да се измества на изток, се нуждае повече от всякога от жизнено приятелство и дълбоко доверие между Варшава и Берлин", каза германската министърка на външните работи Аналена Бербок на съвместна пресконференция с новия си полски колега Радослав Шикорски.

Външният министър от новото полско проевропейско правителство заяви, че би искал германските лидери да помислят по "градивен" начин за компенсиране на Полша за огромните загуби, които е претърпяла от нацистка Германия през Втората световна война, допълва Асошиейтед прес.

Агенцията посочва, че исканата сума вече е значително по-малка в сравнение с тази на предишното дясно правителство на Полша, което настояваше за репарации в размер на 1,3 трилиона долара за нахлуването и окупацията на нацистките войски в периода от 1939 до 1945 г. 

Германски официални представители многократно заявиха, че макар Берлин да признава историческата си отговорност, въпросът за репарациите е бил решен преди десетилетия.
Без да коментира призивите за репарации, Бербок отбеляза, че "противопоставянето на страданията на милиони (хора), които Германия причини на Полша, остава задача за вечни времена".

По време на нацистката военна окупация Полша, която през 1939 г. има около 31 млн. души население, губи около 6 млн. свои граждани, половината от които евреи. Освен това страната понася огромни щети в областта на промишлеността, инфраструктурата и културното наследство. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK