Германия чества Деня на обединението си

Снимка: Анелия Кръндева

Тържествата ще се проведат под мотото "Откриване на хоризонти"

Германия чества Деня на обединението си, като тази година домакин на празниците е Хамбург. Тържествата ще се проведат под мотото "Откриване на хоризонти", съобщава БНР. 

В Хамбург се очакват стотици хиляди хора и много видни гости, сред които федералният канцлер Олаф Шолц и федералният президент Франк-Валтер Щайнмайер.

“Източните германски истории трябва да станат по-голяма част от общата германска история”, заяви федералният президент Щайнмайер в интервю за обществената телевизия А Ер Де преди празника.

“Германското единство продължава да бъде задача и това е част от дилемата, за която говорим”, каза той. Налице са подобрения в инфраструктурата и пенсиите, а доходите на домакинствата на изток вече са 90% от тези на запад в сравнение с първоначалните 60%, но не става въпрос само за материалните неща, а и за усещането, че си равен, посочи Щайнмайер.

“Много източногерманци имат усещането, че не са от значение, и това трябва да се промени”, каза още той. Най-вече западногерманците трябва да погледнат също критично на себе си."

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK