ГЕРБ се боят, че милиони потичат към свързани с ПП фирми

Снимка: БГНЕС

Видяхме списък с фирми, които ще бъдат подкрепени, не е ясно как са били избрани, обяви Красимир Вълчев от ГЕРБ

По неясен начин и без конкурс няколко фирми ще усвоят близо 1 милиард и 706 милиона евро по Плана за възстановяване и устойчивост и регионалните планове за справедлив преход на въглищните региони. Това заявиха на извънреден брифинг от ГЕРБ, които днес са се сдобили с информацията, пише news.bg.

"Поводът за този брифинг са внесените в Министерски съвет проекти на териториални планове за справедлив преход на въглищните региони. Запознахме се с тях, те са отложени за приемане в петък, организирано е набързо обществено обсъждане, без да са уведомени предварително заинтересованите страни, въпреки че имаха месеци да направят това обсъждане. Част от прочетеното в тези планове е меко казано скандално. Видяхме списък с фирми, които ще бъдат подкрепени, не е ясно как са били избрани, зад някои от тях прозират имената на спонсори управляващите ПП/ДБ", каза Красимир Вълчев от ГЕРБ.

И даде конкретен пример с такава фирма - "Металик" АД, която би трябвало да получи общо 180 милиона лева по плановете за справедлив преход, е собственост на крупен спонсор на Промяната.

"В Стара Загора всички знаят кой е собственикът и каква е ролята на собственика в ПП, кой определя народните представители от ПП. Дечо Колев се казва собственикът, може да го проверите - каква е неговата роля, кои народни представители са работили при него, има публична информация. Водачът на листата на ПП Радослав Рибарски е бил негов служител."

"Правителството се готви да раздаде 1,706 млн. евро на фирми, които никой не знае какви са, откъде дойдоха, имало ли е търг, защо точно тези фирми", възмути се на свой ред и Делян Добрев.

По негова информация плановете е трябвало да бъдат гласувани от Министерски съвет още днес, но по някаква причина били отложени за петък, което позволило на ГЕРБ да реагират. Добрев, неособено известен с топлите си чувства по отношение на ПП и кабинета, посъветва - всички, замесени в казуса да си подадат оставките. "Ще си мечтаем държавата да се превърне в дискотека, защото в дискотеката поне лампите мигат. Според този план, който обрича на гибел този район, сърце на българската енергетика, лампите просто няма да могат да светнат повече", остър бе и Жечо Станков.

Народните представители от партията на Борисов призоваха и правителството незабавно да коригира въпросните планове за справедлив преход.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK

//