ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС с призив към ВСС: Спрете избора на нов главен прокурор!

Снимка: БГНЕС

В декларацията им като мотив е посочено "сериозното обществено напрежение"

Парламентарните групи на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС искат да бъде спрян изборът на нов главен прокурор, пише БНР.

"Отправяме своя призив към Висшия съдебен съвет да спре процедурата по избор на нов главен прокурор до окончателното произнасяне на Конституционния съд, както и до окончателното приемане на предвижданите промени в Конституцията на Република България", пише в декларацията им, подписана от Бойко Борисов, Деница Сачева, Христо Иванов, Никола Минчев, Атанас Атанасов, Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски.

В декларацията им като мотив е посочено "сериозното обществено напрежение" след освобождаването на главния прокурор и процедурата по избор на нов такъв.

“Първо да се приемат промените в Конституцията, след това нов ВСС и след това нов главен прокурор", настоя депутатът от ДПС Делян Пеевски.

Деница Сачева от ГЕРБ-СДС пък подчерта, че декларацията по темата ще бъде гласувана в НС следващата седмица. 

"Искаме да има прозрачен и справедлив избор на нов главен прокурор, както и да има мащабна правосъдна реформа в рамките на Конституционни промени", каза още тя.

Припомняме ви, че Иван Гешев бе освободен от поста главен прокурор на 15 юни с решение на ВСС. След това започна процедура по избор на временно изпълняващ функциите главен прокурор и бе назначен Борислав Сарафов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK