ГЕРБ предлага 3-месечен мораториум върху износа на дървесина

снимка: infomreja.bg, архив

Депутатите от ГЕРБ Цвета Караянчева и Цветомир Михов предложиха тримесечен мораториум върху износа и изпращането на необработена дървесина, съобщава Vesti.bg. На брифинг в парламента двамата обявиха, че във връзка с констатирани нарушения на горските територии на страната внасят предложение за тримесечно спиране на износа и изпращането на необработена дървесина.

„Износът е описан в Закона за горите и може да се спре към трети страни извън ЕС, или страни, с които имаме договорка за износ. Ние искаме забрана за изпращане и на необработена дървесина, обхващаме и страните в ЕС“, обясни Цвета Караянчева.

Тя добави, че предложението обхваща цялата гама от необработена дървесина, като в него са посочени кодове на видовете дървесина. „За този 3-месечен период ще направим законодателни промени, които ще доведат до намаляване на незаконната сеч. Ще променим и Закона за горите. Ще напишем и правила за стимулиране на нашите производители“, обеща Караянчева.

Тя обясни, че това е дълго чакана стъпка от страна на българските граждани, а промяната ще даде възможност да опазим гората. „В някои райони в България, където има по 5-10 хектара частни гори и когато всеки собственик реши да сече, се получава оголване“, добави тя.

Според Цветомир Михов, ефектът от мораториума ще бъде усетен мигновено, тъй като забраната на износа ще намали и сечта. „Вътрешният пазар е много по-малък от този за износ и това ще намали сечта“, посочи той.

Михов отбеляза, че една от причините за бедствията и наводненията е поголовното изсичане на горите. „С тази стъпка в някаква степен предотвратяваме изсичането, което води след себе си такива бедствия“, добави той. „В закона могат да бъдат залегнати и залесителни мероприятия, които предхождат добива на дървесина - който иска да сече, трябва да залесява предварително, а не впоследствие“, категоричен бе той.

Само преди няколко дни на пресконференция в Министерство на земеделието зам.-министър Георги Костов обяви, че тъй като заради европейските правила няма как да забраним износа, министерството е изготвило предложения за промени в Закона за ДДС.

Идеята е да се забрани връщането на ДДС за износ на дървен материал, което според МЗХ и финансовото министерство ще сложи икономическа преграда на опитите да се експортира необработен дървен материал.

 

КОМЕНТАРИ

aaaaaaaaaaaaaaa23:21 - 12.02.2015
i promenite v zdds trugno 6te minat 4akat ni novi proceduri za nalagane na nakazai ot EK
11118:37 - 12.02.2015
мораториума ще важи за негербаджийте, герб през това време ще се накрадат колкото могат, копелета са били и копелета ще си останат.
nina17:39 - 12.02.2015
moratorium ne za 3 meseca a za vinagi
Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK