ГЕРБ и ПП се разделиха, предстоят ли предсрочни парламентарни избори?

Колаж, илюстрация: Infomreja.bg

ОБЗОР на изпълнения с политически събития вторник

След 9 месеца България спокойствие вероятно отново отива на предсрочни парламентарни избори.

Вицепремиерът в оставка и кандидат за министър-председател – Мария Габриел, не върна празна папка на президента Румен Радев след връчения ѝ вчера първи проучвателен мандат, както се очакваше.

Отново Габриел закъсня – този път с 11 минути, придружена от Рая Назарян, Теменужка Петкова и Деница Сачева.

Габриел води преговарящи екип от дами, представители на партията на Борисов. След две последващи пресконференции в неделя вечер от двете досега управляващи коалиции, стана ясно, че напрежението помежду им е доста голямо и до съгласие за сключване на коалиционно споразумение не се е стигнало.

Вчера – Габриел закъсня с 15 минути за вземането на папката, а нетипично, тя бе придружена от представители на ПП-ДБ.

Също така вчера Габриел заяви, че на екипите е необходимо още малко време за уточняване на детайли.

Препъни камък, според Делян Добрев (ГЕРБ), е поисканата от партията на Борисов смяна на министъра на отбраната – Тодор Тагарев, с Христо Гаджев – който е част от военното министерство.

От ПП твърдяха, че проблемът за тях не е в състава на МС, а в назначенията в регулаторите.

Останалите представители от двете парламентарни групи запазиха мълчание през последните 72 часа.

Оптимизъм имаше до последно за съставяне на кабинет с първия мандат.

Пред Радев Габриел заяви, че е поела отговорност, направила е компромиси и съзнава, че България не може да отиде на избори отново. Тя прочете имената на проектосъстава на Министерския съвет, който два часа по-късно се оказа несъгласуван с някои от номинираните за поста.

Според Рая Назарян, която се изказа пред Президентството, Христо Иванов и Мария Габриел са подписали вчера коалиционно споразумение.

От ПП-ДБ проведоха среща след събитията в Президентството, след която дадоха брифинг. Пред медиите те обявиха, че с тях не е съгласуван нито съставът на МС, нито съгласието на министрите да участват в този проектокабинет, нито пък преговорите са били финализирани.

Според Габриел – всичко е било решено, а според доскорошните им партньори – нищо не е решено, както гласи мантрата, повтаряна от всички през последните дни (Докато всичко не е решено, нищо не е решено!)

От ПП-ДБ обявиха, че не е ясно за тях защо от ГЕРБ бързат толкова да върнат мандата на президента. Също така преговарящият екип на ПП-ДБ обвини Борисов и Пеевски в това, че „са взривили държавата“, ала подобни опити е имало още от петък, но едва днес е рализиран успешно.

Според Петков: доверието му към Габриел е изгубено безвъзвратно. Асен Василев заяви, че се правят селски тарикатлъци, а Атанас Атанасов поиска две неща – от президента и от председателя на Народното събрание. От Радев: да оттегли указа за гласуване на така предложения състав на МС, който вече е внесен в Народното събрание, както обявиха от „Дондуков“ 1. И още – председателят на НС да не вкарва в дневния ред точка за гласуване на указа, ако той не бъде оттеглен.

Министрите в оставка Атанас Славов (министър на правосъдието) и Андрей Цеков (МРРБ), които са включени в състава на новия проектокабинет, показаха двоите декларации със заявен отказ да бъдат част от подобно правителство. Същото направи и Николай Денков.

А промените в предложения състав от ГЕРБ за МС са следните:

Новият министър е Жечо Станков – енергетика, Ивелина Василева – министър на екологията, Росен Желязков – който е министър на иновациите и растежа, министъра на ел. управление е за Валентин Мундров.

Асен Василев запазва поста си, а Катя Балева замества Хинков в здравеопазването.

Христо Гаджев, който досега бе в комисията по отбрана, поема военното министерство вместо Тодор Тагарев.

Всички останали министри са същите, както и досега.

Какво обаче стана ясно от димите на Христо Иванов.

Той разри макар и малки детайли от преговорите, водени между двете коалиции.

Според Иванов преговорният екип на ГЕРБ често е напускал внезапно преговорите, имало е опит те са бъдат усетени многократно. Кирил Петков заяви, че пък Борисов не е вдигал телефона си и се е скрил зад 4-е дами от излъчения екип.

По отношение на преговорите стана ясно още, че са били доста тежки и че се е налагало ПП-ДБ да чакат, дори да се питат дали от ГЕРБ-СДС ще се върнат на масата.

Веднага след като бе върнат мандата днес, от ПП-ДБ запазиха мълчание, но на влизане в централата им стана ясно, че проблем има, а по-късно и че той явно е неразрешим и отношенията им с доскорошните партньори са напълно скъсани, а ролята на ДПС и Делян Пеевски не бе премълчана.

Според Иванов – именно съдебната реформа е уплашила ГЕРБ и техният приятел Пеевски. Също така в кабинета са били само лица, които са били силно дистанцирани от ДПС и това е намалило влиянието на Пеевски върху бъдещия кабинет, което също не е било одобрено.

Не бяха спестени силни критики от страна на ПП към ГЕРБ, а пък от партията на Борисов тази вечер запазват мълчание до утре – в 8.30 ч., когато е обявен час за брифинг от трибунката в НС.

Ролята на медиите в преговорите:

Още с началото на преговорите стана ясно, че между двете страни има договорка за тишина. Зад кулисите на масата са обсъждани министерски постове, реформите в съдебната система, ролята на ДПС в управлението или по-точно липсата на такава, регулаторите и други теми, определящи следващото управление на страната след изтеклите 9 месеца на некоалиция и сглобка.

Но медиите не получаваха конкретна информация какво се случва на масата – освен изпуснати изречения, че има оптимизъм и че процесът тече.

И така до неделя вечер, когато внезапно за два часа време журналистите тичаха между централите на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, преговарящите екипи даваха изявления.

От думите им стана ясно, че по-скоро се въври към избори – както каза Теменужка Петкова (ГЕРБ), и че разговорите не са приключили (ПП-ДБ).

По време на консултациите за връчване на проучвателния мандат при президента, Радев запита ИТН какво знаят за преговорите, докъде са стигнали, а Тошко Йорданов каза, че всичко се случва тайно, дори без знанието на медиите и че се правят задкулисни договорки.

През цялото време в неделя, връщайки се ден преди началото на консултациите, медиите бяха използвани както за личен партиен пиар, така и за комуникация между самите парии, които явно не са имали достатъчно добра връзка помежду си без да има камери.

След връчването на мандата, какви са реакциите?

Отново глас имаше от ИТН, Възраждане и БСП, като от левицата се изказа зам.-председателят на ПГ на партията, тъй като Нинова, както стана ясно, е в болнични.

"На практика Борисов разполага с пълната власт, но формално я споделя с ПП-ДБ", заяви лидерът на "Възраждане". "ГЕРБ на практика извършиха политическо убийство. Те убиха ПП-ДБ."

Това, което наблюдаваме е един изключителен фарс, който е унизителен за всички български граждани. Това, което демонстрират политическите партии е пренебрежение към българските избиратели, подигравка с тях. Това каза Тошко Йорданов от „Има такъв народ”, според когото ПП-ДБ може и да не са уведомени за състава на МС, както и че може да не подкрепят кабинета в пленарна зала. Предположенията му се сбъднаха.

„Всички са в кюпа, разпределиха порциите за пореден път”, подчерта Проданов.

Социалистът бе категоричен, че каквото и да се случи при гласуването – това не е добре за българските граждани, каза социалистът.

Бойко Борисов, като лидер на ГЕРБ и Мария Габриел постъпиха отговорно към България като върнаха изпълнен проучвателния мандат със състав и структура на правителство на ротацията.  Това се казва в позиция, разпространена до медиите от пресцентъра на ДПС.

Какво предстои?

Все още не е ясно дали в дневния ред на НС е гласуването на състава на МС, предложен от Габриел.

Ако точката бъде част от пленарното заседание, то стана ясно, че от ПП-ДБ тя няма да бъде подкрепена, както и опозиционните партии. Така, ролетката се завърта отново.

Президентът Радев ще връчи по Конституция мандата на втората по ред политическа сила – ПП-ДБ. Няма обаче срок, в който да го връчи. Ако и те не го изпълнят, то Радев избира при коя политическа сила да отиде мандата.

Ако нито една партия не успее да реализира мандата, представяйки състав на МС, който да бъде одобрен от НС, то президентът трябва да назначи служебен министър председател сред които – управителят на БНБ, председателят на НС, председателят на Сметната палата или омбудсмана и неговите заместници. Това е промяната в Конституцията, гласувана от НС. След това да издаде указ с дата за провеждане на поредните предсрочни избори, които вероятно ще съвпаднат с евроизборите.

Каква е причината да се твърди, че отиваме на избори?

Броят на депутатите, които биха подкрепили втори и трети мандат е недостатъчен за съставяне на кабинет. Самият академик Денков обяви, че ако не се състави правителство с първи мандат, то отново ще има избори. А преди седмица Борисов бе категоричен, че ако с първия път няма кабинет, то няма да има преговори и подкрепа за следващите мандати.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK