ГЕРБ и независими избраха Диана Ковачева за министър

снимка: Монитор

Депутатите избраха 36-годишната Диана Ковачева за министър на правосъдието със 109 гласа "за", 44 "против", а 13 се въздържаха. Ковачева от 2002 г. е изпълнителен директор на асоциация “Прозрачност без граници”, филиал на "Трансперънси интернешънъл България". Тя сменя на поста Маргарита Попова, която бе избрана за вицепрезидент на България.

За Диана Ковачева гласуваха депутатите от ГЕРБ и 11 независими, против бяха от Коалиция за България, ДПС и "Атака", а Синята коалиция и един народен представител от левицата се въздържаха, предадоха БТА и БГНЕС. Кандидатурата на новия министър бе представена пред депутатите от вицепремиера Цветан Цветанов, които я обсъждаха повече от час.

Янаки Стоилов от Коалиция за България отбеляза, че "Трансперънси интернешънъл", както и други неправителствени организации, печелят европейски проекти извън основните си дейности. Ясно е, че такива организации са посредник, комисионер, обобщи той. Думите му бяха свързани с поръчките към "Прозрачност без граници", която е получила няколкостотин хиляди лева от държавна институция за създаване на експортни стратегии за продукти, нямащи общо с дейността на НПО-то като мебели, изчислителна техника, електрически машини и т.н., пише "Дневник".

Може би постът на Ковачева е наградата за мълчанието на "Прозрачност без граници", които ако не бяха в задкулисни сделки, щяха да разкрият машинациите и манипулациите на изборите, заяви пък Павел Шопов от "Атака".

Мая Манолова от левицата се усъмни как човек без ден стаж в съдебната система ще се изправи пред ВСС и ще отстоява принципни позиции. Или ще отстоява мнението си пред вътрешния министър. Тя се опасява и че авторитетът на неправителствената организация "Трансперънси интернешънъл" ще бъде употребен да защитава "опасна за демокрацията и объркана политика". "Атака" разчете в отсъствието от пленарна зала на Бойко Борисов неглижиране, политически нихилизъм и пренебрежение към парламента.

Четин Казак от ДПС разкритикува премиера и управляващите заради липсата на задълбочен дебат около назначението на новия правосъден министър. Ресорът е много важен и чувствителен при комуникациите ни с Европейския съюз, обоснова се депутатът. Казак се надявал Диана Ковачева да се поучи от грешките и да преодолее слабостите.

Единствени независимите депутати от РЗС видяха в кандидатурата на Ковачева "контрапункт на полицейска държава". Лидерът на РЗС Яне Янев обясни, че тя е добре подготвен специалист. Никой от ГЕРБ не коментира кандитурата.

За мен е сериозно предизвикателство да поема ресор какъвто е министерството на правосъдието, каза от парламентарната трибуна Диана Ковачева минути преди да положи клетва като министър. В работата си тя обеща да заложи на професионализма, компетентността на работещите в съдебната власт. Съдебната реформа трябва да бъде подкрепена и припозната от съдебната система, подчерта Ковачева.

В същото време, каза тя, е важно сътрудничеството с всички институции, в това число с изпълнителната власт.
Като свой приоритет новият министър заяви засилването на гаранциите за върховенство на закона и защита правата на гражданите. Ковачева категорично отхвърли съмненията за участие на "Трансперънси интернешънъл" в непрозрачни проекти.

Надявам се да бъда човекът, който подава ръка за сътрудничество и да достигна и надхвърля "високата летва" на Маргарита Попова, заяви пред журналисти Диана Ковачева, след като положи клетва.
Още утре ще се запозная с Висшия съдебен съвет, така тя отговори на въпрос дали одобрява кадровата политика ВСС. Тя се надява заедно с него "да посрещаме предизвикателствата". /dnes.dir.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK