Георги Свиленски: Всички българи ще усетят социалния пакет от 20 млрд. лв., който е заложен в бюджета

Снимка: БСП

„Коалицията да излезе обединена около един кандидат за БНБ, който да бъде експерт, а не политик“

„На всички ни е ясна ситуацията, в която правителството работеше през първите 100 дни. Това бе ковид криза, енергийна криза и последния месец в ситуация на война. И няма как всичко това да не се отрази върху състоянието на кабинета. Имайки предвид всичките тези кризи, трябваше да се приеме и бюджет на страната, който да защити българите в тези трудни времена.”

Това каза председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Георги Свиленски в ефира на Nova News и подчерта, че към момента коалиционното споразумение се спазва и съвсем скоро ще бъде приета правителствената програма.

„Всички мерки, включително и приетия през януари бюджет, влизат в сила от месец април. Тоест българските граждани все още не са усетили 20-те млрд. социален пакет, който е заложен в бюджета. Това са повишението на минималната работна заплата, повишеното обезщетение за гледане на дете през втората година до размера на минималната работна заплата, както и безплатните ясли и детски градини”, коментира Свиленски мерките, предприети от правителството, и допълни, че в предстоящата актуализация на бюджета от БСП ще предложат необлагаем минимум и таван на цените на определени стоки като тези от малката кошница и други, които скачат спекулативно.

Председателят на парламентарната група на социалистите коментира, че последователната им позиция относно избора на гуверньор на БНБ е коалицията да излезе обединена около един кандидат, който да бъде експерт и специалист, а не политик. „Ако не успеем да постигнем това, тогава във вторник парламентарната ни група ще реши какво да прави”, добави още той.

Народният представител от левицата определи като червена линия изпращането на военна помощ за Украйна, както и вдигането на ветото за присъединяване на РСМ в ЕС без тя да е изпълнила поетите ангажименти. Той бе категоричен, че социалистите ще напуснат управляващата коалиция, ако някое от тези две неща се случат.

„Има проблем с извършването на ремонтите от фирмите, които трябва да ги направят, и аз не знам с какво самочувствие от ГЕРБ говорят по тази тема. Все пак те са хората, които години наред са възлагали поръчки на същите тези фирми и са им плащали авансово без след това да търсят какво се е случвало с тези пари”, заяви Свиленски в предаването „Офанзива“ и допълни, че притесненията на ГЕРБ относно корупционни практики са, защото те изхождат от собствения си управленски опит.

„Няма как предприятия, които са в забранителния списък, да бъдат приватизирани.” Така социалистът коментира опасенията, свързани с Булгартрансгаз и ЕСО.

Според него обявяването на Елеонора Митрофанова за персона нон грата е много тежко и крайно решение, което на този етап би било грешно, още повече и с оглед на българските моряци, които са в Мариупол.

В заключение Георги Свиленски категорично заяви, че БСП продължава да подкрепя закриването на спецсъдилищата и спецпрокуратурата, защото това ще бъде в интерес на българското правосъдие и подчерта, че социалистите са за това да има съдебен контрол върху актовете на прокуратурата и по-точно - върху отказите за образуване на досъдебни производства.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK