Георги Първанов: Разумният подход е изтеглянето на кандидатурата на Меглена Кунева за министър на образованието

Снимки: АБВ

АБВ няма да подкрепи кандидатурата на Меглена Кунева за образователен министър. По-разумният подход е изтеглянето на тази кандидатура и провеждането на сериозни консултации, за да се стигне до по-висока степен на съгласие. Това заяви Георги Първанов, президент на Р България /2002-2012/ и председател на ПП АБВ пред медиите в Народното събрание по повод номинацията на Меглена Кунева за ресорен министър.

„Бих могъл да посоча немалко аргументи в полза на едно такова твърдение. Ние сме се ангажирали с това управление в името на амбициозната цел да дадем своя принос за едно управление, което да включва ума и таланта на нацията. Нe смятам, че умът и талантът на нацията се е концентрирал в четирима министри от определена политическа сила, които да се възпроизвеждат от един на друг възможен пост”, коментира председателят на ПП АБВ.

Първанов е на мнение, че кандидатурата на Меглена Кунева за образователен министър не се ползва с висока степен на обществено доверие и професионалната общност в частност. „Какъв е мотивът? Какво мислят българските учители и хората на науката за това? Това за тях добро решение ли е? Аз се съмнявам, тъй като контактувам с много хора”.

Първанов коментира, че налице е проблем с говоренето и чуваемостта в управляващата коалиция. „Ние не сме имали претенции да участваме във вземането на решение и още по-малко, да налагаме кандидатура, която се смята, че е от квотата на Реформаторския блок, но ние заедно носим отговорността за това управление. Добре е ние да бъдем информирани и да обсъждаме политиките и качествата, които ще притежава съответният министър”, каза още Георги Първанов.

Той подчерта необходимостта правителство да изкара мандата си и да изпълни политиката, в името на която министрите са избрани и са получили подкрепа. АБВ има готовност и при сценарий на предсрочен парламентарен вот, макар че такъв не е препоръчителен, посочи Първанов.

По повод кандидатурата на България за генерален секретар на ООН Георги Първанов коментира, че дипломатите по цял свят, които симпатизират на държавата ни, вдигат рамене и се питат какво правим ние и защо се бавим с една кандидатура-фаворит. „Защо им трябва време на някои? За да реализират тази мрачна, черна PR-кампания, която върви в момента. Не искам да говоря повече, но ще дойде момент, в който ще се проведе тежък разговор. Не само за този случай, а за всичко онова, което става в българската външна политика и дипломация. Нямам никакво разумно обяснение. Ако целта е един бивш външен министър да стане началник на дирекция или заместник в системата на ООН, нека се каже. Вече имам и такива подозрения – да се провалят другите кандидатури и ние да се закачим за някой, който ще стане генерален секретар, за да намерим чиновническа работа на досегашен български политик”.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK