Георги и Ивона Близнакови, които стоят зад пирамидата "Дупнишка популярна каса", остават зад решетките

Снимка: БГНЕС

Георги и Ивона Близнакови, които стоят зад най-новата пирамида у нас - Дупнишката популярна каса, остават зад решетките с най-тежката мярка за неотклонение. Това реши съдът в късния следобед, предаде кореспондентът на БГНЕС от Пловдив.

Пловдивският окръжен съд гледа днес мярката за неотклонение на Близнакови. Макар че касата е в Дупница, от този район са и повечето от вложителите, съпрузите са в пловдивския арест и делото се гледа в Пловдив, тъй като през март те са преместили регистрацията на касата тук и са постигнали от съда обявяване в несъстоятелност.

Близо 4.5 млн. лева са потънали в касата на Дупнишката популярна каса, обещавала лихви от порядъка на 14 до 18 % на вложителите. Напливът е бил толкова сериозен, че хората са продължавали да внасят парите си и след обявяването на дружеството в несъстоятелност. Някои са изгорели със стотици хиляди левове.

До един момент Блзнаков - председател и касиер на Дупнишката популярна каса, е изплащал лихви, но нито един от вложителите не е успял да си върне спестяванията до момента. Парите ги няма, това е декларирано още през март пред съда при обявяването в несъстоятелност.

Към Георги Близнаков са предявени две обвинения - за лихварство и за тежко данъчно престъпление. Неговият подпис стои под данъчна декларация, с която, както се оказва, се укриват 130 000 лв. корпоративен данък.

Срещу съпругата му обвинението е само за лихварство. При акцията, в която семейството беше задържано, в ареста попадна и синът им Сотир, но той беше освободен и срещу него няма обвинение. Днес и той беше в съда. В защита на Близнакови са адвокатите Марин Марковски и Станко Кидиков. До момента Близнакови бяха задържани за 72 часа с прокурорско постановление в следствения арест. И двамата съпрузи влязоха в залата, водени от охраната, с качулки и прикрити лица.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK