Георги Гайдарджиев и Костадин Руйчев - почетни граждани на Благоевград

Георги Гайдарджиев, снимки: infomreja.bg, архив

Георги Гайдарджиев и Костадин Руйчев ще носят званието „Почетен гражданин” на Благоевград. На редовна сесия на Общински съвет - Благоевград днес местните парламентаристи гласуваха общината да удостои с този почетен знак двама души, допринесли за културното и спортното развитие, както на Благоевград, така и на страната.

Макар двамата предложени кандидати да са от две различни областни - спорт и музикално-танцово изкуство, да са с голяма възрастова разлика - 23 и 90 години, те са прославили Благоевград и са негово лице и пред света.

Георги Гайдаржиев е млад състезател по канадска борба на спортен клуб „Спартак”. Гайдарджиев поставя световен рекорд на Гинес за най- много набирания на една ръка за една минута, има титли от държавни, европейски и световни първенства в периода от 2005 го 2013 година.

За този период, младият състезател по канадска борба е поставил рекорд на Гинес, 18 пъти републикански шампион, 5 пъти вицеевропейски шампион, 5- европейски шампион, 6 пъти световен шампион, 4 пъти носител на приза „Спортист номер 1” на БФКБ, 4 пъти „Спортист номер 1” на община Благоевград и много други постижения самостоятелно, а от скоро и с клуба на който е председател „Спартак”.

Костадин Руйчев бе номиниран за „Почетен гражданин” на Благоевград по повод неговата  90- годишнина и цялостния му принос за развитието на културата и танцовото изкуство в града. Руйчев има богата биография, която е донесла признание на ансамбъла в световен мащаб.

Руйчев в дългогодишен  хореограф и ръководител на танцовия състав в Ансамбъл за народени песни и танци “Пирин”, Костадин Руйчев помага изключително много за изграждането и утвърждаването на неговия специфичен репертоар. Ръководител е и на Детски танцов ансамбъл “Зорница” при ПДК – Благоевград. Вдъхновен радетел за съхраняването на фолклора от региона, Костадин Руйчев описва над 150 хора, публикувани в списание “Танцова самодейност” и в самостоятелни сборници. Десетки са неговите сценични произведения, вдъхновени от местния танцов език: “На мегдана”, “Мегдански игри”, “Пролетни игри”.

Автор на статии по проблемите на фолклора и лауреат на почти всички републикански фестивали. Костадин Руйчев е носител на орден “Кирил и Методий” – II степен и Орден на труда.

 

Георги Гайдарджиев, снимки: infomreja.bg, архив
Георги Гайдарджиев, снимки: infomreja.bg, архив

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK

//