Георги Атанасов: Системата се самовъзпроизведе на 15 март

Снимка: Topsport.bg

Оказа се, че по-добро от статуквото няма

Популярният спортен журналист и политически анализатор Георги Атанасов коментира в ефира на БНТ резултатите от извънредния конгрес на БФС и избора Георги Иванов-Гонзо за президент на централата. Той спечели още на първи тур в петък, като претендентът Димитър Бербатов дори не стигна до балотаж.

"Хората не са глупави. Няма оптимизъм, защото хората усещат, че системата, която съществува вече близо две десетилетия и аз наричам фирмата "Боби и Ко", отчая феновете.

България се маргинализира като футболна страна и се смъкна до нивото на Гибралтар, Андора и Лихтенщайн. Системата доведе до унижението на българския национален и клубен футбол, доведе до криминализиране на футбола. Не става дума за личността на Георги Иванов. Важна е системата, която се възпроизведе", каза опитният журналист, преди чиито думи бяха показани резултатите от анкета сред зрителите. 86 процента от участниците не изразяват оптимизъм за българския футбол след избирането на Иванов.

"Клубовете имат отговорност. Говорят за промени само когато са засегнати, но дойде ли се до сериозни разговори, мълчат. Реално погледнато, самите клубове не пожелаха промяна, когато имаха възможност за това", допълни другият гост в студиото Деян Веселинов.

"Относно сигналите за купуване на гласове - това е капка в морето. Системата, за да се възпроизведе по този начин, е възможно на базата на натиск от административния ресурс.

Според мен Бербатов няма място като патерица в една такава сглобка. Не знам кой сив кардинал измисли тази конституция на футбола - ЦСКА и Левски да имат един глас с условното Горно нанадолнище. Малките са лесни за обработка. Иванов е достатъчно умен, едва ли е манипулирал това или онова селце да го подкрепя в лично качество. Сивите кардинали са достатъчно опитни да натискат тук и там. Казали са им какво губят, ако настъпи промяна", добави Атанасов.

"Поканата за участие в Изпълкома беше обидна. Все едно да ти нанесат удар след нокаут. Половината от големите клубове също не посочиха кого подкрепят. От Левски премълчаха. От ЦСКА можеха да го направят и по-шумно. Когато дойдат разговорите за съдийска комисия, разпределение на телевизионни права - кой защитава интересите на клубовете в Изпълкома? Никой!", обрисува ситуацията Веселинов.

"Съмнявам се вече във всичко. След голяма част от мачовете непрекъснато се късат морални ризи, искат се оставки. Но изведнъж се оказа, че по-добро от статуквото няма. Господата от Славия и Локомотив София се хвърлят на амбразурата.

Наско Сираков каза, че гласува за Левски. Какво означава това - някаква вечна лицензионна ваканция ли? Какво ще каже Наско на феновете, които утре скочат на протест. Тази победа на Иванов е победа на статуквото, което има ясно изразен клубен цвят от 13 години. В развитите футболни държави не знаят името на шефа на футбола. Просто системата работи. А тук се създаде такава психоза. Който ръководи футболния съюз, той определя и първенеца - това е нагласата у нас", каза Атанасов.

"Националният отбор тръгна към Азербайджан в буквален смисъл, където ще играе с домакините и Танзания. Така са ни преценили от ФИФА", добави Веселинов.

"Представяте ли си, ако Христо Стоичков се беше кандидатирал. Не мога да си го представя той да беше излязъл срещу тази система с името си и авторитета си", завърши Атанасов. /Топспорт/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK