Генерал Марк Мили: Украинската контраофанзива се развива кърваво, бавно и продължително, въпреки че има успехи

Снимка: Уикипедия

Според най-висшия американски военен е твърде рано да се каже дали настъплението е успешно, или не

Председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Марк Мили каза, че украинската контраофанзива се развива "кърваво, бавно и продължително", въпреки че има успехи, предаде УНИАН.

В интервю за йорданския канал "Мамлака" Мили заяви, че украинците са изправени пред значителни руски сили, които са разполагали с много месеци, за да подготвят минни полета и противотанкови заграждения, част от много сложен отбранителен комплекс.

"Отново казвам, (контраофанзивата) е кървава, дълга и бавна. И ние го прогнозирахме още преди месеци", подчерта най-висшият американски военен.

Според него "на украинците все още им остава значителна бойна мощ, всичко не е приключило" и "е твърде рано да се каже дали (настъплението) е успешно или не". "Ясно е, че към днешна дата това е частичен успех. Скоростта, с която се осъществява офанзивата, е по-бавна, отколкото очакваха планиращите", обобщи Мили.

В същото време американският генерал подчерта, че бойците на украинските въоръжени сили са получили интензивно обучение в различни части на Европа, което е укрепило техните способности. Въпреки това пълна украинска военна победа не може да се очаква в близко бъдеще, защото изтласкването на 200 или 300 хиляди руски войници е трудна задача.

Евентуални преговори биха довели до прекратяване на бойните действия "и това вероятно също ще се случи", отбеляза Мили.

В същото време ръководителят на руското външно разузнаване Сергей Наришкин заяви, че провалът на украинската офанзива "е очевиден", съобщи Ройтерс, като се позова на РИА Новости.

Тази нощ руските сили нанесоха по Украйна удар с ракети с въздушно и морско базиране. Атаките бяха извършени от Черно и Азовско море.

Според командването на украинските ВВС всичките пет руски летящи обекта са били унищожени.

"По посока на южните райони от самолети Су-34 бяха изстреляни две авиационни управляеми ракети Х-59 от Черно море и две крилати ракети "Калибър" от малък ракетен кораб в Азовско море. Регистрирано е и изстрелването на един дрон камикадзе тип "Шахед" от посока Приморско-Ахтарск", се казва в съобщението.

Ракетите са били ликвидирани в Одеска област, а дронът камикадзе - в Днепропетровска област. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK

//