Ген. Атанас Самандов: Моите приоритети са сигурност, образование, здравеопазване и инфраструктура

Снимка: БСП

Неговият богат опит като военнослужещ му помага в работата с хората

Ген. Атанас Николов Самандов - роден в град Гоце Делчев през 1955 г. Възпитаник на ПМГ „Яне Сандански“, а след това на Военното училище във Велико Търново и Военна Академия „Георги С. Раковски“. Завършил е Генералщабната академия в Русия. Богатата му биография включва много ръководни военни длъжности, сред които: командир на поделение в Гоце Делчев, командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада; началник на щаба на Сухопътни войски, командващ на Командването на съвместните сили на Българската армия, секретар по отбрана и сигурност на президента на Република България. Общински съветник в мандат 2019 – 2023 г. Можете да го подкрепите, като гласувате с номер 1 за партия и с лична преференция 116

Генерал Самандов, Вие се кандидатирате отново за общински съветник, какво още бихте искали да свършите в новия състав на Общинския съвет?

Периодът от 2019 до 2023 година бе много тежък не само за България и Европа, но и света като цяло. Станахме свидетели на политически, икономически и здравни кризи. Благодарение богатия опит на Владимир Москов и екипа му, както и на отговорността на членовете на Общинския съвет, се намериха пътища за оцеляване.

Моят личен приоритет за развитие на общината е в 4 области: сигурност, образование, здравеопазване и инфраструктура. През изминалия мандат се направи много. Ремонтираха се детски ясли и градини. Извърши се ремонт и се изградиха нови спортни площадки в училищата. Направиха се физкултурни салони и 3 футболни площадки на градския стадион. Въпреки това останаха за обновяване още детски градини и училища. Те трябва да се ремонтират и оборудват с нови енергоспестяващи уреди. Необходимо е да се открият нови специалности в училищата, които да отговарят на изискванията на бизнеса. Това е от изключителна важност и ще реши дългосрочно както проблема с кадрите за бизнеса, така и проблема с реализацията на младите хора. Много добре ще бъде да се открие фонд за подкрепа на талантливи деца. Ако бъда избран за общински съветник, част от възнаграждението си ще дам за този фонд. Бих желал да кажа няколко думи и за здравеопазването. През 2019 година се смени ръководството на болницата. Новото ръководство не само успешно се бори с Ковида, но създаде условия за развитие на болницата и благодарение на тези усилия, тя се превърна във водеща за областта. Откриването на Отделение по инвазивна кардиология и подобряване дейността на Отделението по ортопедия и други отделения доведе до подобряване на услугите за пациентите. Новите клинични пътеки, по които се работи, дадоха възможност за увеличаване заплащането на персонала, а също така и за закупуване на нова съвременна апаратура. С нея се осигурява много по-качествено и навременно обслужване на пациентите, а освен това им се спестява пътуването да други болници в по-големи градове. Община Гоце Делчев има 12 лекари на специализация, които са стипендианти и имат 5 - годишни договори с общината. Това е много далновидна политика на Владимир Москов и екипа му, която реши проблема с недостига на кадри в здравеопазването в общинската болница. Тази програма би могла да бъде добър пример и за много други лечебни заведения в страната, където съществува този проблем. Според мен с довършване на сградата общинската болница в Гоце Делчев може да стане желано лечебно заведение за пациенти не само от страната, но и от Гърция.

През изминалия мандат много се направи и по отношение на инфраструктурата в града. Изградиха се над 12 км. водопроводи, направи се така нужната околовръстна отсечка през местността „Текето“, реновираха се улици. Това, което остана да се направи, е изграждане на кръгово кръстовище при Керамичната фабрика, както и да се продължи с реновирането на улици. Изградиха се подпорни стени на речните корита на различни места в общината. Планирано е да се изградят нови там, където е нужно.

Трябва да се мисли в перспектива и за водоснабдяването на общината. От голямо значение ще бъде изграждането на язовир в района на село Брезница. Според мен голямо внимание трябва да обръщаме на сигурността на населението. В последно време станахме свидетели на много терористични действия по света. Не трябва да всяваме паника, но е много важно да подготвим населението как да действа при пожари, наводнения, промишлени аварии, земетресения и при атентати. Това обучение трябва да започва от най-малките, да продължи през учебните заведения и да обхваща също работните места на хората, обществените сгради и публичните места.

Вие имате богат опит като военен. Как го прилагате в работата си като общински съветник?

Опитът от армията ми помага много. Научила ме е да бъда колективен играч и да изслушвам мнението на всеки един човек. И след задълбочен анализ аз вземам многовариантни решения. За съжаление един от проблемите в българското общество е, че хората са индивидуалисти и не са свикнали да работят в екип.

Какво е най-неотложното нещо, с което би трябвало да се заемат общинските съветници в новия мандат?

Изготвяне и приемане на бюджета за 2024 г. е най-важният въпрос. Без финанси не може да се прави нищо. Другото, което според мен трябва да се направи веднага след започване на новия мандат, е да се засили контролът по опазване на обществения ред и общинската собственост.

Според Вас защо са толкова много желаещите да бъдат избрани за общински съветници? В нашата общината за едно място в 29-членния Общински съвет има регистрирани по близо петима кандидати?

Голяма част от кандидатите мислят, че ще се облагодетелстват по някакъв начин при вземане на решения. Може би за заплащането, което ще получат. Не си дават сметка за моралната отговорност, която поемат пред хората, които са ги подкрепили. Според мен общинските съветници трябва да работят на същия принцип като училищните или църковните настоятелства. Тогава съм сигурен, че няма да има толкова желаещи. На всички пожелавам успех!

Всичко за предстоящите местни избори - подготовката за тях, кандидатите и техните послания, следете в страницата ни Инфомрежа Избори!

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK