ГДБОП върна 700 изнесени от иманяри антични монети, 30% обаче са фалшификати

Снимка: НАИМ

Изнесените от България недвижими културни ценности са били заловени през миналата година

696 монети от злато, сребро, бронз и олово, изнесени от България от иманяри, са върнати у нас след акция на ГДБОП с подкрепата на Министерството на културата. Артефактите бяха представени на специална пресконференция във вторник в Националния археологически музей.

Изнесените от България недвижими културни ценности са били заловени през миналата година от британската полиция, като чрез посредничеството на антимафиотите са били предадени на България.

Монетите са от различни исторически периоди - 4-5 век преди Христа до 16 век след Христа. Сред тях има такива от Атина, от времето на Филип II, от Римската империя и др. Общото между тях е, че всичките са характерни за българските земи, следователно може да се прави изводът, че са изнесени именно от България.

Експертите, поне тези от Британския музей, които са направили оценка на артефактите, са категорични - около 30% от тях са фалшификати. "Обикновено в този сенчест бизнес е характерно заедно с оригиналите да се изнасят и фалшификати", каза доц. Христо Попов, директор на Националния институт по археология с музей към БАН.

Предстои да бъде извършена експертиза и от нашите експерти, като във фонда на Националния археологически музей ще постъпят само монетите с доказана автентичност.

Съвсем скоро може да има и още подобни откраднати от България артефакти, които да бъдат върнати у нас, заяви гл. комисар Димитър Кангалджиев от ГДБОП. В момента текат две такива акции в сътрудничество с партньорски чужди служби, но към момента повече информация не може да бъде дадена, отговори на въпрос на News.bg той.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK