ГДБОП проверява Младен Маринов за връзка с "Делта гард"

Снимка: Infomreja.bg

Лицензът на "Делта гард" наскоро беше отнет от МВР

Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) проверява дали между бившия вътрешен министър от ГЕРБ Младен Маринов и охранителната фирма "Делта гард" има връзка, съобщиха от МВР. Повод за проверката е сигнал от неправителствената организация "Антикорупционен фонд", в който се твърди, че Маринов и доскорошните съсобственици на охранителната фирма Димитър Спасов-Каратиста и Марин Русев са били засичани през 2005 година.

Лицензът на "Делта гард" наскоро беше отнет от МВР, а в разследването "Осемте джуджета" охранителната фирма е посочена като участваща в схема за изземване на бизнес с участието на бивши и настоящи висши представители на прокуратурата. В поредицата на неправителствената организация се разказваше как в опит да реши в своя полза конфликта със сина си собственикът на асансьорния завод "Изамет" Илия Златанов се обръща към бившия шеф на столичното следствие Петьо Петров - известен като Петьо Еврото. Малко след това синът му - Явор Златанов е задържан и обвинен, а няколко месеца след това Илия Златанов е принуден да прехвърли бизнеса си на Петьо Петров и съпругата му Любена Петрова.

"Свободна Европа" писа в четвъртък, че една от колите на Илия Златанов - пикап "Тойота Тундра", която той е бил принуден да прехвърли, за кратко е била собственост на дъщерята на бившия вътрешен министър и кандидат за депутат от ГЕРБ Младен Маринов - Силвия Маринова

Пред Антикорупционния фонд Илия Златанов пък се твърдеше, че братът на Маринов е бил личен шофьор на Петьо Петров. Според разказа му "Делта гард" пък е фирмата, охранявала бившия ресторант "Осемте джуджета", в който Петров е викал на срещи Златанов.

Случка в Несебър от 2005 година

Сигналът на АКФ, станал повод за проверката на ГДБОП, се позовава на докладна записка, издадена от полицай от Несебър през 2005 г. В нея е записано, че Димитър Спасов-Каратиста, Марин Русев и Младен Маринов са били засечени в една кола заедно при полицейска проверка на три автомобила през нощта на 26 ноември 2005 г.

"Последният от проверените автомобили, "Фолксваген Туарег", собственост на дружеството "Делта - С" ООД гр. София, е бил управляван от Димитър Спасов Спасов от гр. София. Двама от пътниците в автомобила са се легитимирали със служебни полицейски карти като служители на Дирекция "Сигурност, превенция и опазване на обществения ред" (СПООР) в град София. Това са били Младен Найденов Маринов от гр. София и Марин Милчев Русев от гр. София. В автомобила са били още лицата Евгени Цветанов Димитров от гр. София и Николай Иванов Минчев от гр. София. Според сигналоподателя част от пътуващите и в трите спрени за проверка автомобили са били криминално проявени лица. Това обстоятелство е допълнително основание за детайлна проверка на сигнала", написаха от АКФ.

"Сигналът потвърждава твърденията на свидетели от разследването "Осемте джуджета" за връзка на бившия министър на вътрешните работи Младен Маринов със собствениците на охранително дружество "Делта гард", посочват от организацията./ Дневник

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK