ГДБОП премина към ДАНС

снимка: БТА

Главна дирекция „Борба с организираната престъпност” (ГДБОП) преминава към Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС), решиха депутатите с гласуване на второ четене на промени в Закона за ДАНС, пише dnes.bg. Текстовете бяха приети в отсъствието на парламентарната група на ГЕРБ.

Председателят на ДАНС ще се избира от Народното събрание по предложение на министър-председателя, решиха още народните представители. Досега той се назначаваше с указ на президента по предложение на Министерския съвет.

След гласуваните промени президентът ще има право чрез министър-председателя да получава становища и анализи от председателя на ДАНС по въпроси за външната политика, свързани с националната сигурност.

Органите на агенцията ще могат да разкриват и разследват престъпления. Те ще имат право да задържат за срок до 24 часа лице, за което има данни, че е извършило престъпление. Агентите ще могат да извършват и обиск на лица.

Промените бяха предложени от депутатите от Коалиция за България и ДПС Сергей Станишев, Лютви Местан, Михаил Миков и Христо Бисеров.

Законопроектът предвиждат прехвърляне на функциите и структурата на ГДБОП от МВР към ДАНС. Според мотивите на вносителите основна цел на промените е възстановяването на правомощията на ДАНС и превръщането й в орган за защита на националната сигурност и за ефективно противодействие на трансграничната и на вътрешната организирана престъпност и корупция.

В срок до три месеца от влизане в сила на закона Министерският съвет ще трябва да уреди отношенията във връзка със структурната промяна. /dnes.bg/

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK