Газовите централи покриха затварянето на ядрените мощности в Германия

Снимка: Pixabay

Производството на въглищните централи намалява

Газовите електроцентрали в Германия увеличиха производството на електроенергия, покривайки затварянето на ядрените мощности при студените вълни в началото на годината, пише в коментар колумнистът на Ройтерс Гевин Макгуайър.

Германия затвори и последните си три ядрени реактора през април 2023 г. - няколко месеца след предварително обявения краен срок. Тези мощности бяха оставени да работят през миналата зима като резерв, защото природният газ беше много скъп. През 2021 г. ядрените централи осигуряваха 12% от електроенергията в Германия, или 65 тераватчаса.

Авторът цитира данни на екологичната организация Ember, според които през януари 2024 г. газовите централи в Германия са произвели 8,74 тераватчаса електроенергия, което е ръст от 13% на годишна база. Производството на газовите централи се възстановява до нивата от януари 2021 г., или броени дни преди началото на пълномащабната война в Украйна и разгръщането на енергийната криза в Европа. Още през есента на 2021 г. цената на газа започна да се покачва, но в края на лятото на 2022 г. тя достигна до рекорди.

През първия месец на годината производството на електроенергия достигна най-високото си ниво за повече от година, а делът на газа достигна 18,6% от микса, което е най-високото ниво от началото на 2021 г. Развитието на електроенергийния сектор ще бъде под влияние на индустриалното производство през тази година.

До голяма степен завръщането на газа е подкрепено и от ниските цени на нидерландската борса TTF в последните месеци. След пик през октомври, свързан с войната в Израел, тенденцията на газовите пазари е към поевтиняване и дори се стигна до парадокс - зимните доставки са по-евтини от летните.  През януари цената на природния газ се задържа под 30 евро за мегаватчас.

Производството на въглищните централи намалява, но германската икономика все още разчита на тях. През януари те са произвели 10,83 тераватчаса електроенергия, което е 29% намаление спрямо януари 2023 г. и с 22% по-малко спрямо средното ниво на производството на ток от въглища през цялата 2022 г. /Investor.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK