Гаранционният фонд подкрепи кредити за над 1 млн. лв. на земеделци от Кюстендилско

снимки: Пресцентър ДФ "Земеделие"

Националният гаранционен фонд (НГФ) е подкрепил кредити в размер на над 1 млн. лв. по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. в област Кюстендил.

Трима са бенефициентите по Програмата от региона, които са получили облекчени кредити от търговски банки, обезпечени със средства от Националния гаранционен фонд. Това стана ясно в Кюстендил по време на информационна среща за популяризиране на възможностите на Гаранционната схема по ПРСР.

В събитието участваха експерти от НГФ, банкери и бенефициенти по мерки 121 „Модернизиране на земеделските стопанства”, 122 „Подобряване икономическата стойност на горите” и 123 „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти“.

Информационната кампания е по проект на Министерството на земеделието и храните. Тя предвижда общо 55 информационни срещи в цялата страна, на които експерти ще разясняват подробно условията на Гаранционната схема по Програмата.

Повечето гаранции, издадени от фонда, са по проекти,  за чиято реализация са ползвани кредити до 200 000 лева, посочиха представители на Фонда. Те уточниха, че схемата предвижда срещу закупената техника и гаранцията на НГФ, земеделските производители да получат облекчено финансиране от търговските банки.

От старта на схемата в началото на 2013 г. Фондът е издал гаранции на общо 215 бенефициенти, като по този начин е подкрепил отпускането на кредити в размер на 92 млн. лева.  От началото на февруари до средата на май 2014 година в страната ще бъдат проведени по две информационни срещи във всяка област.

 

снимки: Пресцентър ДФ "Земеделие"
снимки: Пресцентър ДФ "Земеделие"

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK