БНТ: COVID стана политическа тема много бързо. Това заяви проф. Николай Габровски, заместник-директор на "Пирогов" и заместник-председател на БЛС. За съжаление след първоначалния страх, когато осъзнахме какво и как се случи и се подготвихме, може би след месеците май, от юни месец вместо да се зарадваме на тези резултати, които постигнахме всички ние заедно, вместо да помислим как да се подготвим за следващите стъпки, темата така активно влезе в политиката и стана толкова мощен инструмент, че почти всичко експертно изчезна.

Гласовете на експертите станаха все по-малко чувани, да не говорим, че много от тях, които ни предупреждаваха какво ни чака, бяха атакувани, каза Габровски. Аз мисля, че темата трябва да излезе от сферата на политиката и да отиде в сферата на експертното.

Пандемията е издигнала медицината на едно ниво, което не очаквано, защото тези, които са застанали на "огневата линия" бяха лекарите, медицинските екипи, специалистите по здравни грижи, които рискувайки живота си, отидоха да помагат на другите.

Според проф. Габровски в момента обществото се справя за разлика от лятото, когато е имало хора, които са поставяли под съмнение съществуването на заразата.

"Субективното ми усещане - това, което виждам всеки ден пред "Пирогов" - е, че мерките започват да дават ефект. Ако преди 10 дни пред болницата беше една върволица от линейки, неспирно идващи, от хора, чакащи пред фургоните - 30-40 души чакащи непрестанно, една вълна, която беше ужасяваща и не бих казал, че сравнението с "опълчение" е много далечно, то към днешна дата има натоварване, има напрежение, но с категоричност не с тези размери", каза заместник-директор на "Пирогов". Той разказа, че вече има един цикъл на приемане и изписване, докато в началото само са приемали пациенти.

Мисля, че системата се пренастрои и работи по-адекватно. Мисля, че мерките, които хората даже малко преди те да бъдат въведени, поосъзнаха, че проблемът е доста сериозен и се отдръпнаха от активните контакти, допълнителното въвеждане на мерките закрепи тази позиция и по някакъв начин дори и цифрите го показват. Факт е, че имаме малко по-малко бройки", каза проф. Габровски.

Той обясни, че всяка година БЛС преговаря с НЗОК за това какви медицински услуги ще са извършват, в какъв обем и на какви цени. Тази година ситуацията е коренно различна, ние вече не можем да се явяваме от двете страни на една маса, защото ние имаме да решаваме един много сериозен обществен проблем - COVID-19 и не може методите, които са използвани за конфронтация и административен и тежък контрол да бъдат използвани към днешна дата. Към днешна дата това, от което имаме нужда е лекарите, системата на здравеопазването да има максимално спокойните условия за работа, доколкото може да се говори спокойно в тази криза, каза заместник-председателят на БЛС.