Габриел Ескобар пристига в Скопие за срещи с Пендаровски, Ковачевски и Мицкоски

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Това става след старта на парламентарната процедура за приемане на конституционните промени

Заместник-помощник държавният секретар на САЩ Габриел Ескобар пристига на посещение в Република Северна Македония утре, съобщават медиите в страната. От кабинета на президента Стево Пендаровски са потвърдили за МИА, че Ескобар ще се срещне с Пендаровски. Предвиждат се срещи с премиера Димитър Ковачевски, както и с председателя на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, съобщава БТА.

Пристигането на Ескобар в Скопие идва след старта на парламентарната процедура за приемане на конституционните промени за вписване на българите в основния закон на страната като условие за провеждане на втората междуправителствена конференция и продължаване на преговорите с Европейския съюз.

След края на изказванията по време на проведеното на 18 август парламентарно заседание с единствена точка в дневния ред гласуване на необходимостта от промени в конституцията на страната, заседанието бе прекратено, а председателят на парламента на Северна Македония Талат Джафери обяви, че депутатите допълнително ще бъдат уведомени за това кога то ще продължи с гласуване. Дневният ред беше приет със 70 гласа "за", като „против“ предложението гласуваха депутатите от ВМРО-ДПМНЕ и Левица. За гласуване на промените в конституцията обаче са необходими две трети от гласовете на депутатите.

След заседанието премиерът Димитър Ковачевски обяви, че управляващите няма да се откажат от европейското бъдеще на страната и ще направят всичко възможно да осигурят необходимите 80 депутатски гласа за промяна в конституцията. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK

//