Габриел: Дипломацията има нужда от таланта на жените

Снимка: МВнР

Според Мария Габриел на първо място е важно да има повече жени в политиката и жени на лидерски позиции

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел бе домакин на среща с жените посланици в България на държави от целия свят. Дискусия в този формат се организира за първи път от министър на външните работи на България, съобщават от външно министерство.

„С днешната среща отправяме силното послание, че има нужда от повече жени във външната политика, които да дават увереност и на други млади момичета да градят кариера в дипломацията. Днес много млади момичета и жени имат нужда от повече доверие в себе си, за да следват мечтите си. Искаме да откроим таланта и силните страни на младите жени, защото те променят към по-добро света около нас“, заяви вицепремиерът и наблегна на три ключови аспекта.

Според Мария Габриел на първо място е важно да има повече жени в политиката и жени на лидерски позиции в международни организации като ООН. „Тази тема бе акцент и на срещите ми с колегите от Платформата на жените лидери и ООН Жени, които проведох в рамките на 78-та сесия на Общото събрание на ООН. Повече жени трябва да бъдат включени и в преговорните процеси и процесите за изграждане на мира.“

На второ място, вицепремиерът открои подкрепата за момичетата и жените в иновациите и новите технологии и възможностите, които носи цифровата ера. Важни европейски инициативи като "Жените са новатори", "WomenTech EU" и "Момичета в кръговата икономика" са създадени по инициатива на Мария Габриел по време на работата ѝ като еврокомисар. „Зеленият преход е глобално предизвикателство, в отговор на което има нужда от нова енергийна и климатична дипломация. Той е и възможност за това все повече момичета да бъдат лидери в борбата с климатичните промени,“ коментира още вицепремиерът.

„Важно е с личен опит и пример да вдъхновим повече момичета и жени да изберат да поемат по пътя на външната политика и дипломацията. Ето защо с жените посланици ще представим нова инициатива „Посланик за един ден“, обяви Мария Габриел. Целта на инициативата е млади момичета от цяла България да научат повече за работата в сферата на дипломацията.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK