Г-20 се споразумява за постоянно членство на Африканския съюз наравно с ЕС

Снимка: Infomreja.bg

Африканският съюз се състои от 55 държави членки

Страните от Г-20 се съгласиха да предоставят постоянно членство на Африканския съюз, съобщават Bloomberg и Reuters, като цитират неназован източник.

Този ход ще даде на Африканския съюз, който се състои от 55 държави-членки, същия статут като ЕС. В момента Африканският съюз се класира като "поканена международна организация".

Очаква се лидерите на Г-20 да обявят решението по време на срещата на върха. Индийският премиер Нарендра Моди писа до лидерите на страните от Г-20 през юни и предложи на Африканския съюз да бъде дадено пълно и постоянно членство в блока на предстоящата среща на върха в индийската столица.

В момента групата се състои от 19 държави и Европейския съюз. Г-20 тази година също покани девет държави, които не са членки, включително Бангладеш, Сингапур, Испания и Нигерия, както и международни организации като ООН, Световната здравна организация, Световната банка и Международния валутен фонд на срещата на върха през уикенда в Ню Делхи.

Страни като Германия, Бразилия и Канада също изразиха подкрепата си за членството на Африканския съюз в Г-20.

Членовете на Г-20 представляват около 85% от световния БВП, над 75% от световната търговия и около две трети от световното население. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK