Футболът през 2024: Датите, които не трябва да изпускате

Снимка: Getty Images

Европейското първенство в Германия е върхът на петте континентални първенства

Настъпващата 2024-а ще бъде изпълнена с куп спортни емоции. Няма съмнение в това - все пак говорим за олимпийска година. Но тя ще бъде препълнена и от куп футболни емоции, което вече стана традиция при натоварения календар, пише dir.bg.

Естествено, че за всички нас най-голямо внимание ще прикове Евро 2024 в Германия, но паралелно с него ще се провежда и не по-малко вълнуващият турнир Копа Америка през идното лято. Годината пък ще стартира с континенталните първенства на Африка и Азия, а между всички тези вълнуващи турнири, скромната Океания също ще вмести своя шампионат. 

Пет първенства на континенти за няколко месеца!

Освен това годината ще ни подари обичайните големи финали в международните турнири, а ето и датите, които футболните фенове не бива да пропускат:

12 януари - 10 февруари: Купа на Азия

Малко над година след домакинството на Мондиала, Катар ще приеме и континенталната надпревара на Азия. Всичко започва със сблъсък между домакините и Ливан.

Двата най-заслужили от общо 24-те участника пък ще се изправят в големия финал на "Лусаил" на 10 февруари. 14 месеца, след като на същото място Меси бе коронясан на футболен крал на света.

13 януари - 11 февруари: Купа на африканските нации

Ден след старта на Купата на Азия, в Кот д'Ивоар ще стартира и тази на Африка с мач между домакините и Гвинея-Бисау. 

Със звезди като Салах, Мане и Осимен, континенталната надпревара на Африка винаги дарява феновете с невероятни емоции и култови моменти, а големият финал ще бъде на 11 февруари в Абиджан.

8 февруари: Жребий и мачовете на България

За съжаление България няма да бъде част от Евро 2024 през следващата година, а мачовете на родния тим ще са свързани с турнира Лига на нациите.

Жребият за него е на 8 февруари, а тогава ще станат ясни и мачовете ни до края на годината. В нашата група ще има още три тима, които ще срещнем на разменено гостуване през септември, октомври и ноември.

Ето и кои са възможните ни съперници: Урна 1 - Румъния, Швеция, Армения, Люксембург / Урна 3 - Северна Македония, Северна Ирландия, Словакия, Кипър / Урна 4 - Беларус, Естония, Латвия, един измежду Литва и Гибралтар.

20 март - 26 март Купа на Океания

Още един континентален турнир, вместен в първите месеци на годината.

21 март - 26 март: Плейофи за класиране на Евро 2024

В този период ще стане ясно окончателният състав на Евро 2024, като три минитурнира ще излъчат последните три участника.

В първия финал ще се срещнат победителите от мачовете Полша - Естония и Уелс - Финландия.

Вторият финал включва победителите от мачовете Израел - Исландия и Босна - Украйна.

Третият финал пък включва победителите от мачовете Грузия - Люксембург и Гърция - Казахстан.

6 април: Финал за Купата на Краля в Испания

15 май: Финал за Купата на България / На същия ден ще се проведе и финалът за Купата на Италия.

22 май: Финал в Лига Европа (Дъблин)

25 май: Финал за ФА Къп, Финал за Купата на Германия, 

29 май: Финал в Лига на конференциите (Атина)

31 май: Бараж за Лига на конференциите в Първа лига

Този мач официално ще отбележи края на сезона у нас. Плейофната му фаза ще завърши на 25 май с последните мачове от първенството, а за седмица по-късно са предвидени както баражът за място в евротурнирите, така и плейофът за място в Първа лига.

1 юни: Финал в Шампионска лига

Мачът за излъчване на европейски клубен първенец ще се проведе в храма на футбола - "Уембли", в първия ден на юни от 22 часа наше време.

14 юни - 14 юли: Евро 2024

Безспорно най-гледаното и вълнуващо футболно събитие за годината ще бъде Европейското първенство по футбол, което ще се проведе в сърцето на Стария континент - Германия.

24 тима, сред които за съжаление отново няма да бъде България, ще спорят за европейския футболен трон.

Всичко започва на 14 юни в Мюнхен, където от 22 часа наше време Германия ще се изправи срещу Шотландия, а финалът е месец по-късно в Берлин.

Ето и кои са групите на Евро 2024:

Група "А": Германия, Шотландия, Унгария, Щвейцария

Група "В": Испания, Хърватия, Италия, Албания

Група "С": Словения, Дания, Сърбия, Англия

Група "D": Победител в плейоф, Нидерландия, Австрия, Франция

Група "Е": Белгия, Словакия, Румъния, победител в плейоф

Група "F": Турция, победител в плейоф, Португалия, Чехия

20 юни - 14 юли: Копа Америка

Паралелно с Евро 2024 ще се провежда и континенталната надпреварата на Южна Америка, в която участват САЩ, Мексико, Панама, Ямайка и още две страни от Северна Америка, което прави турнира нещо повече от само южноамерикански.

Той ще се проведе в САЩ, а големият финал е в деня на финала на Евро 2024. Той ще се проведе на "Хард Рок Стейдиъм" в Маями - домът на Меси, в който той и Аржентина ще опитат да защитат титлата си.

Специалният 14 юли. Това е ден, в който от 22 часа ще може да наблюдаваме финала на Евро 2024, а няколко часа по-късно - от 3 през нощта наше време, ще бъде битката за титлата от Копа Америка.

14 август: Суперкупа на Европа (Варшава)

Мачът между шампиона на континента и победителя в Лига Европа затваря сезона, а през есента ще се изиграят финалите в Лигата на нациите и се подновяват първенствата. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK