Франс прес: Украйна подозира, че съпругата на шефа на военното разузнаване е била отровена

Снимка: Infomreja.bg

Мариана Буданова живеела с мъжа си в офиса му поради съображения за сигурност

Украинските власти подозират, че съпругата на ръководителя на украинското военно разузнаване Кирило Буданов е била отровена с тежки метали и че може би това е станало умишлено, предаде Франс прес, като се позова на украински медийни информации и на източник от разузнаването, с когото агенцията се е свързала.

Източникът е потвърдил медийните информации, според които Мариана Буданова е била отровена и сега е на лечение, но не е навлязъл в подробности за здравословното й състояние.

Анализи са показали, че в организма й има следи от тежки метали, които не се използват в обикновеното ежедневие или от въоръжените сили, отбелязва Франс прес.

"Присъствието им (на тези тежки метали) в организма й може да означава умишлен опит за отравяне", пише информационният сайт "Бабел", който също се позовава на източник от украинското разузнаване.

Според украински медии е започнало разследване за евентуален опит за убийство. Франс прес се е свързала с украинската прокуратура, която не е пожелала да коментира на този етап.

"Вероятно отровата е била дадена с храна", допълва източник от силите на реда, цитиран от в. "Украинская правда".

"Госпожа Буданова се е почувствала зле и са й били направени медицински изследвания, които са показали отравяне", посочва източникът и добавя, че сега жената е по-добре и е приключила първия етап на лечението.

Според този източник няколко други сътрудници на военното разузнаване също за подложени на лечение.

Кирило Буданов ръководи военното разузнаване към украинското министерство на отбраната от 2020 г. Тази структура е смятана за отговорна за няколко атаки срещу Русия от началото на руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г.

Руските власти обвиняват по-специално Буданов и неговата служба, че са организирали през октомври 2022 г. голяма атака на Кримския мост.

Буданов е на 37 години. През август той заяви, че неговата съпруга живее заедно с него в офиса му и не го напуска никога поради съображения за сигурност от началото на инвазията. Два месеца по-късно говорител на разузнаването заяви, че Буданов е бил мишена на над 10 атентата през живота си.

Русия на няколко пъти бе обвинена в отравяне на противници на Кремъл както в самата страна, така и в чужбина, но тя винаги отрича тези твърдения./БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK

//