Франция заменя „майка” и „баща” с "родител 1" и "родител 2" в документите

Снимка: Infomreja.bg

Франция е на път да премахе понятията “майка” и “баща” от училищните формуляри, като ги замени с “родител 1” и “родител 2”. Предложената поправка в закона предизвика бурни реакции.

Според в. “Фигаро” законът на практика е признаване на правата на хомосексуалните родители в училищата, затова си навлича критики от консервативната част на политическия спектър като републиканците, а не само от националистите. Противниците му го обявиха за твърде “политически коректен” и “несъответстващ на реалността” и дори “деконструиращ баланса на обществото” с “отричане на половете”. Поддръжниците му обаче смятат, че са част от “едно-единствено лоби - това на човечеството”.

„Дебатът у нас и във Франция имат много малко допирни точки, защото у нас малко емоционално се смесват теми, които нямат връзка – Истанбулска конвенция, бракове между лица от един и същи пол. Хомосексуалните бракове във Франция са легални и няма дебат относно легитимността им. В момента дебатът там е, че има йерархия между родителите. Тоест кой е „родител 1” и с какво е по-важен от „родител 2” и това не харесват французите”, обясни в „Тази сутрин” журналистът Десислава Минчева.

„Терминът „родителство” по начало е изкуствен и не може да подмине майчинство и бащинство. Това е опит родителите да бъдат равнопоставени”, коментира психологът Весела Банова.

„Това, което е много трудно да бъде разбрано от хората, е, че полът е психологичен и се определя несъзнавано. Не можем на въздействаме върху избора му. Детето го прави по един несъзнателен начин и се идентифицира с родителя от същия пол, ако всичко е на мястото си”, обясни тя./ бТВ

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK