Франция праща на Украйна бронирани машини и ракети земя-въздух

Френският министър на отбраната Себастиен Лекорню Снимка: ЕРА/БГНЕС

Идеята е стотици БТР-и да бъдат изпратени през 2024 и началото на 2025 година

Франция ще предостави стотици стари бронирани машини и нови ракети земя-въздух на Украйна. Това заяви френският министър на отбраната Себастиен Лекорню, цитиран от Ройтерс.

Той уточни, че след разговор с Володимир Зеленски френският президент Еманюел Макрон го е помолил да подготви нов пакет помощ, който да включва старо, но все още работещо френско оборудване.

Министърът отбеляза, че украинската армия трябва да защитава много дълга фронтова линия, което изисква бронирани превозни средства. По думите му Франция обмисля предоставянето на стотици БТР-и (Véhicule de l'Avant Blindé) през 2024 г. и началото на 2025 г. Франция постепенно подменя своите БТР-и от този тип, които са на въоръжение от 70-те години.

Лекорню добави, че Франция също се готви да изпрати нова партида от ракетите земя-въздух Aster 30 за системата SAMP/T, предоставена на Киев. Aster 30 може да прихваща бойни самолети, дронове и крилати ракети в обсег от 120 км.

Според Лекорню Украйна има нужда от по-добра противовъздушна отбрана. Той каза още, че Франция ускорява разработването на боеприпаси за Украйна.

През февруари Макрон заговори за изпращане на войски в Украйна. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK