Фотокапан засне невиждано приятелско между вълк и кучета в Осогово!

Снимка: Личен архив

Фотокапан успя да заснеме невиждано приятелство между вълк и кучета в Осоговската планина.

Снимката е направена през месец септември, като подобни данни са засечени и през месеците октомври и ноември. Това обяви пред ИНФОМРЕЖА, гл. ас. Елица Попова от Биологическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, която е част от екипа на проведено проучване върху дивите хищници в Осогово.

„Това е много необичайно наблюдение, тъй като обикновено отношението на вълците към домашните кучета е агресивно. В публикуваната научна литература не открихме документиран друг подобен случай. Известно е, че кучетата произлизат от вълка и тези два вида могат да се кръстосват помежду си и да дават плодовито потомство. Това явление се наблюдава обикновено на места, където има голяма популация от скитащи кучета, а вълците са подложени на засилен ловен натиск, който води до разпадане на техните глутници. Хибридизация е установена и в България на базата на генетични изследвания на вълци. Поради странното поведение на наблюдавания индивид и някои нетипични за вълка външни белези, предполагаме, че той също може да е хибрид, т.е. не чист вълк, а кръстоска между вълк и куче. Това със сигурност му пречи при ловуването и вероятно е една от причините да се присъедини към глутницата. Различни изследвания показват, че подобни големи групи от скитащи (или подивели) кучета ловуват диви животни (зайци, сърни и др.), каквато е и част от храната на вълците“, коментира Елица Попова.

По нейни думи само чрез генетични анализи можем със сигурност да се установи произхода на това животно и дали то е хибрид или "чист" вълк. Също така допълнителни изследвания на наблюдаваната глутница биха разкрили много за поведението на животните в нея. От съществено значение е и събирането на проби за генетичен анализ от вълци и подобно изглеждащи на тях потенциални хибриди сред кучетата с цел установяване на степента на хибридизация между тези два вида на територията на страната.

„Не на последно място, трябва да се вземат спешни мерки за ограничаването на популациите на свободно скитащите кучета, които нанасят щети и на другите диви животни, включително в някои случаи - защитени видове“, обяви още Попова.

Тя заедно с доц. Диана Златанова провеждат проучвания върху дивите животни в Осогово. В началото на тази година приключва и трансграничен проект на Българската фондация „Биоразнообразие“ и Македонското екологично дружество, чиято цел е била изследване и мониторинг на едрите хищници в планината от българска и македонска страна.

„Важна част бе въвличането на местната общност в дейностите - участие взеха горски служители, ловци и служители на Гранична „Полиция“. В тази дейност, дори и след приключването на проекта, ни съдействат особено активно служителите на Гранична "Полиция". Именно от тях получихме снимките и видеоклиповете на глутница кучета, сред които и животно, приличащо на вълк“, каза още Попова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK