Фотодокументална изложба за Босилеградския погром в Общинския театър в Кюстендил

Снимки: Личен архив

В рамките на отбелязването на 102 години от Босилеградският погром, КИЦ „Босилеград“ и Македонският научен институт – научноинформационна група Кюстендил, с любезното съдействие на Общински театър Кюстендил, представиха във фоайето на театъра  фотодокументалната изложба „Погромът в Босилеградско 15-16 май 1917г.“

Автор на изложбата е доц. Ангел Джонев, който подробно е описал мародерстването на разбойническата чета на сръбският поручик Коста Милованович Печанац, която на 15-16 май нахлува на територията на Царство България и в Босилеградско убива 35 души, опожарява 317 къщи и нанася щети за 2,5 милиона лева.

Председателят на КИЦ „Босилеград“, Иван Николов говори за необходимостта от преоценка и преосмисляне на историческите събития,  които превръщат българите в Сърбия в заложник и жертва на лошите сръбско-български отношения.

Отбелязването на трагичните исторически събития и отдаването на почит на жертвите, трябва да доведе до национално помирение между българи и сърби, което значително може да облекчи и положението на българското малцинство в Сърбия, обяви председателят на КИЦ - Босилеград, Иван Николов.

Самата изложба досега е представяна в КИЦ „Босилеград“, в Народното събрание, Дупница и сега в Кюстендил.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf