Фон дер Лайен: До края на следващата седмица ЕК ще бъде готова с препоръката си за Украйна

Снимка: БГНЕС

Амбициите на Киев са да получи статут на кандидат за членство в Европейския съюз

До края на следващата седмица Европейската комисия ще бъде готова с препоръката си за присъединяване на Украйна към Европейския съюз. Това обяви в Киев председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен, която се срещна с украинския президент Володимр Зеленски.

Амбициите на Киев са да получи статут на кандидат за членство в Европейския съюз.

Очакваният ход на Брюксел ще е само предварителна стъпка към един дълъг процес.

Всички 27 страните членки трябва да дадат зелена светлина на Украйна за статута ѝ на кандидат членка.

Следват дълги и обширни разговори за необходимите реформи, преди Киев да може да се приближи още повече към еврочленство.

По време на визитата си в Киев, която е втората от началото на войната през февруари, Урсула фон дер Лайен напомни на президента Володимир  Зеленски, че въпреки напредъка в административните реформи и на други места, все още трябва да се направи много. Една от областите, които Брюксел очаква повече, е борбата с корупцията:

"Както знаете, в момента комисията подготвя препоръките на т. нар. становище на страните членки на ЕС. Работихме ден и нощ по тази оценка и аз ви обещах през април, скъпи Володимир, че ще работим неуморно върху нея. Така че дискусиите днес ще ни позволят да довършим нашата оценка до края на следващата седмица".

Зеленски отбеляза важността на европейската перспектива за Киев в контекста на продължаващата война.

"Цяла Европа е мишена за Русия. Сигурни сме в това. Украйна е само първият етап от тази агресия. Ето защо положителният отговор на ЕС на украинската молба за членство може да даде положителен отговор на въпроса дали европейският проект изобщо има бъдеще".

По-рано Украйна призова Запада да ускори оръжейните доставки на фона на продължаващите сражения в източната част на страната.

В ключовия град Северодонецк в Източна Украйна се водят ожесточени улични боеве за всеки метър с много жертви и от двете срани, но руските сили не са отбелязали напредък в южната част на града, сочат данни на британското министерство на отбраната. Според управителя на Луганска област по-голямата част от града е под контрола на руснаците.

Властите в Запорожка и Херсонска област съобщиха, цитирани от ТАСС, че в Мелитопол и Херсон са издадени първите руски паспорти на кандидати за руско гражданство.

По-рано тази седмица оттам беше обявено, че над 70 хиляди души са подали документи за руско гражданство. /БНР/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK

//