Филипините обявяват Китай за агресор, който разпалва напрежението в Южнокитайско море

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Морските конфронтации между Манила и Пекин зачестиха

Филипините обявиха Пекин за агресор и го обвиниха в "увеличаване на напрежението" в Южнокитайско море, съобщава "Ройтерс". Китай е обвинен и в причиняване на сблъсъка, който повреди една от лодките на Манила по време на мисия за снабдяване, съобщава news.bg.

Никой не е пострадал,при контакта между кораб на китайската брегова охрана и една от по-малките дървени лодки за снабдяване на Манила в неделя, обаче инцидентът предизвика международно недоволство, а Съединените щати изразиха загриженост.

"Всички инциденти като този подкрепят тезата, че не Филипините са агресорът, а другата страна, която е Китай", каза говорителят на филипинското външно министерство Тересита Даза на съвместна пресконференция днес.

Бреговата охрана на Китай обяви в неделя, че е имало "лек сблъсък" между един от нейните кораби и филипинската лодка, докато бреговата охрана "законно" е блокирала лодката от транспортиране на "незаконни строителни материали".

Това не е първият път, когато бреговата охрана на Китай се намесва в мисия за снабдяване на Филипините. На 5 август кораб на китайската брегова охрана използва водно оръдие срещу лодка за снабдяване.

Редовните мисии за снабдяване са за филипинските войски на борда на BRP Sierra Madre, бивш военен кораб, който Манила разположи във Втората Томасова плитчина през 1999 г., за да отстоява претенциите си за суверенитет. Плитчината, известна в Манила като "Аюнгин", а в Китай като рифът "Ренай", е в рамките на изключителната икономическа зона на Филипините от 200 морски мили.

Президентът на Филипините Фердинанд Маркос-младши проведе среща по сигурността днес, за да обсъди "последното нарушение от страна на Китай" и нареди на бреговата охрана на страната си да разследва инцидента, който според неговия кабинет "се приема сериозно на най-високо правителствено ниво".

Напрежението между Китай и Филипините нарасна при управлението на Маркос, който се оплака от агресивното поведение на Пекин и търси по-тесни връзки със Съединените щати. Морските конфронтации между Манила и Пекин в Южнокитайско море зачестиха, тъй като и двете страни предявяват своите териториални претенции в региона.

Филипините призоваха Китай да спре "незаконните" и "провокативните" действия в Южнокитайско море, като добавиха, че трябва да спазва арбитражното решение от 2016 г., според което екстензивните искове на Китай нямат правно основание.

Джонатан Малая, говорител на Съвета за национална сигурност на Филипините, твърди, че действията на Китай са причинили сблъсъка в неделя, въпреки че посолството на Пекин в Манила настоява, че филипинските кораби са "нарушили границата" на плитчината.

"Изпитваме облекчение и сме благодарни, че никой от филипинския персонал не е пострадал. Но сме обезпокоени от ескалацията и провокациите от страна на китайски кораби, които нямат работа да бъдат в Западно Филипинско море", обяви Малая. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK