Фестивалът „Песни от извора“ в село Петрово събра в полите на Славянка гости от цяла България и чужбина

Снимки: Община Сандански

На 3 септември в санданското село Петрово за шеста поредна година се проведе международният фестивал „Песни от извора“. 20 групи от общините Сандански и Петрич и две групи от Македония и Гърция се надпяваха с песни от автентичния фолклор. 

Под сенките на Славянка планина, в местността „Извора“, всеки можеше да се завърне към корените си и да чуе автентичното фолклорно певческо майсторство на над 300 певци, пременени в традиционни носии. Всяка фолклорна група получи от заместник-кмета на община Сандански Зорица Органджиева грамота за отлично представяне в надпреварата с автентични песни от родния край. 

Участие в традиционния вече фестивал взеха фолклорните групи към читалищата в град Сандански и селата Левуново, Склаве, Калиманци, Струма, Петрово, Катунци, Джигурово, Поленица и Голешево, както и петричките села Кулата, Генерал Тодоров, Михнево, Старчево, Рупите, Габрене, Самуилово и Първомай. 

Представител на Република Македония бе фолклорна група „Кавали“ от град Струмица, а от Република Гърция – фолклорна група от село Вамвакофито. 

В края на празничната програма, изпълнена с музика, танци и хора, всички се отдадоха на вкусна скара и прохладата на извора. 

Този празник на песента съхранява и популяризира народното песенно творчество на нашия регион. Успя да приобщи различни социални и възрастови групи от населението към активното общуване с фолклора.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd
loading...