Фестивалът на лютеницата в Логодаж вече е традиция

Снимки: Община Благоевград

Второто издание събра стотици в двора на училището

Фестивалът на лютеницата се превърна в традиция за благоевградското село Логодаж, кметът Илко Стоянов получи оригиналната рецепта за най-вкусната българска разядка.

Празникът събра за втора година стотици в двора на местното училище.

На кулинарния празник присъства и кметът на Благоевград Илко Стоянов. Той бе посрещнат от неповторимите Логодажки баби, пазещи тайната в приготвянето на Царицата на зимнината.

Секретарят на читалище „Иван Чаушки“ Дафинка Бойчева връчи на кмета Стоянов оригиналната рецепта на логодажката лютеница, предавана от поколение на поколение.

Неустоимият аромат на истинската бабина зимнина, къкрещите цяла нощ казани привлякоха в съботния ден любителите на здравословната храна, решили да се опушат край огнището като опитат от домашно приготвената лютеница. На място бе омесен и опечен хляб по стара българска рецепта.

На фестивала на търг бяха продадени лимитирана серия лютеница “Детска”, “Ловджийска” и традиционна “Логодажка лютеница”. Бурканчетата отидоха при гости от София, Варна, Благоевград, а събраните средства ще бъдат дарени за участия на Логодажките баби по фестивали в страната.

Най-високата цена, дадена за бурканче лютеница, бе 30 лева. Така всеки, участвал в наддаването, си тръгна със спомен от този хубав празник, който се превърна в традиция за с. Логодаж.

И докато кулинарите се трудеха и доброто настроение бе на всяка маса, част от присъстващите извиха хора и показаха, че селото е живо и привлича все повече млади хора.

Организатори на събитието са Община Благоевград, читалище „Иван Чаушки“ - с. Логодаж, и кметство Логодаж.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK