Фестивалът "Балкански багри" завладя Гоце Делчев (СНИМКИ)

Снимка: Infomreja.bg

България, Гърция и Румъния представят своя фолклор, кулинарни специалитети и напитки

Паркът на Гоце Делчев обикновено е пълен с посетители, но тази събота и неделя оживлението е изключително голямо. Най-многолюдни са алеите с атрактивните дървени къщички, монтирани специално за фестивала „Балкански багри“, който се провежда тук . Всяка от  тях е работилница, в която нещо се твори, и то не от кого да е, а от деца.

Тези от тях, които искат да преобразят обикновените дървени лъжици в кукли, пеперуди или други образи, родени от въображението им, работят под ръководството на двете неуморни читалищни деятелки Зорка Тъпанкова и Бойка Пашкулева от Н Ч „Искра“ - село Гърмен. Те така умело насочват децата, че дървените лъжици наистина оживяват. Помагат и на малчуганите, пожелали да правят пана с речни, морски и специални декоративни камъчета.

А ето и работилницата на читалището в село Копривлен. Секретарят Мария Чорлева посреща любезно всички и им показва как да си направят картички, подходящи за различни поводи.

Отсреща пък е царството на мартениците. Вещи в това изкуство са деятелките от Н Ч „Н. Вапцаров“ – село Мосомище, начело със секретаря Стоянка Кузманова. Те търпеливо обясняват, показват, насочват…

Артработилниците „Направи си спомен“ дават възможност за създаване и на малки куклички. Това става благодарение на детското старание, провокирано от изкусната Румяна Джибова – секретар на Н Ч „Изгрев“, село Баничан. „Кукличките са неврокопчанки“, шегува се Руми и добавя: „Децата им вдъхват живот!“

Голям е интересът и към работилницата на Емилия Домингош, която е учителка по професия, но в свободното си време се занимава с декорация. Днес тя учи децата да изработват декоративни кутии, картички. Показва им също миниатюрни къщички за птички, кладенчета…

А ето и една съвсем млада „учителка“ – Елена Велева, завършила наскоро Художествена академия. Задачата, която сега изпълнява, е да научи децата да рисуват върху текстил.

Голямо е стълпотворението и пред къщичката на Десислава Йованович. Това е работилница за бижута. Тук остават предимно момиченца, изкушени от възможността сами да си направят обички например.

„Не трябва да стягаш преждата, нека да е отпусната, за да провреш куката…“ – така учителката Янка Топалова от Рибново „преподава“ поредния урок на момичетата, които искат да се научат да плетат на една игла. Благодарение на това умение могат да си направят гривнички, герданчета, коланчета, като вплитат и мъниста в тях. Доволни са и те, доволна е и Янка, която съчетава любовта си към фолклора с изкуството на плетенето.

Съседната работилница е на Сдружение „Хроника срещу рака“. Тук доброволката Мария предава уменията си по бродиране, плетене, нанизване. Сдружението е организирало и благотворителен базар в помощ на жени от района с рак на гърдата.

След като часове наред децата са рисували, лепили, декорирали и т. н., идва време заедно с придружаващите ги майки и баби да разгледат и вкусят кулинарни изкушение и напитки от местни производители. Щандовете са толкова много и така красиво аранжирани, че просто не знаят откъде да започнат.

Фирма „Зори 81 – ЕООД“ от село Копривлен предлага плодове - сини сливи и ябълки. На този щанд човек може да опита и десерти, направени с тези плодове, както и сладко от сини сливи с орехи.

Следващият щанд е този на гроздето, предлагано от ЗП „Зафир Кафков“ от село Балдево, община Гърмен. А в съседство са боровинките – червени и черни, малините и къпините. Чашките с изкусителните плодове привличат детските погледи и скоро се озовават в ръцете на малчуганите.

Разбира се, съблазнителни са и щандовете със сладки и всякакви тестени изделия. Тук са фирмите „Димитридис 57“ ЕООД, „Брадърс“ и „Иванов 2020“- село Борово, щандовете на Мълчанкови и Линдареви и на Марина Величкова – всички от Гоце Делчев.

Голямо е разнообразието и на млечните продукти, да се чуди човек пред кой щанд да се спре – този на „Банич“  – АМЕ ООД – Гоце Делчев, „Ивена“ – Дъбница, мандра „Панчев“ – Мосомище , мандра – Осиково и мандра „Матанд“ – Хаджидимово.

Присъствието на месопреработватели е по –скромно – „Месомания“ – село Мосомище , „Меркез ООД“– Гоце Делчев.

Местни производители на мед също са тук. Това са Иван Мишев от Гоце Делчев и Али Авдиков от Рибново.

Колкото до виното, в района то е запазена марка на Uva Nestum Wine & SPA.

Впрочем, вино може да се опита и на щанда, подреден от гърците - участници във фестивала. Те предлагат също така узо и гръцко сирене.

Питиета не липсват и на румънския щанд – вино, ракия. А между тях – козунаци.

Фестивалът „Балкански багри“ дава поле за изява и на изделия от леката промишленост. Много добро впечатление прави продукцията на семейство Хаджиеви от гоцеделчевското село Господинци. От няколко години то произвежда лавандула, но вече я и преработва, като предлага лавандулова вода, масло от лавандула, ароматизатори за кола, сувенирчета.

На съседен щанд е изложена натурална козметика, до него – изделия с българска бродерия – кърпи, покривки, тишлайфери, спално бельо.

А тези, които се интересуват от типичния за сватбите в село Брезница обичай „Бенчена невеста“, биха могли да получат диск с възстановка на обичая, както и сборник с народни песни от общините Гоце Делчев, Гърмен и Хаджидимово.

Двете вечери са посветени на Балканските ритми. На импровизираната сцена показват своите певчески и танцови умения индивидуални изпълнители и състави от България, Румъния и Гърция.

Фестивалът „Балкански багри“ е организиран от Местна инициативна група Гоце Делчев, Гърмен – Хаджидимово с директор Тереза Вакареева. Той е по проект „Култура и автентичност чрез съвместни събития в Югоизточна Европа“ (Елате и вижте) и е финансиран по Програма за развитие на селските райони 2014 -2020, съфинансиран от Европейския съюз и Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони.

Внимание към тази значима международна проява засвидетелства кметът на община Гоце Делчев – Владимир Москов, както и Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK