Фермерите в Гоцеделчевско фалират заради неразплатени от месеци пари, мандрите спират купуването на мляко

Напълно отдадена на грижите за животните е младата фермерка Ася Имамова, снимки: Личен архив

Собственици на мандри и животновъди от Гоцеделчевско и Доспатско бият тревога и искат спешната намеса на правителството, защото и двата бранша са изправени пред тотален фалит. 

Това съобщиха за ИНФОМРЕЖА фермери и собственици на мандри от региона на Гоце Делчев и Доспат. 

Животновъдите алармират, че мандрите спират изкупуването на млякото им. От мандрите пък обясняват, че това се случва заради нереализирани тонове българско сирене, кашкавал и други млечни продукти, с които буквално били задръстени складовете им. 

Фермери се оплакаха още, че от месеци изкупената им продукция не е платена. Поради липса на пари от мандрите им предлагали бартер - мляко срещу сирене и кашкавал, което не ги устройвало. 

"Кравите не ядат сирене и кашкавал, а сено. Няма пари за лекарства, за изхранване на животните. Не можем и да ги продадем заради наложената забрана за заразния дерматит. Не можем и вкъщи да се храним само с кашкавал и сирене. В животновъдството са ангажирани целите ни семейства и децата, които имат и други разходи. Явно и животновъдството в България е пред фалит. Не знаем как е по другите краища на страната, но тук, в Гоцеделчевско, вече става страшно", коментират животновъди и собственици на мандри. 

"Произвеждаме дневно по 280-300 литра мляко. Какво ще го правим като мандрите спрат изкупуването. Там, където още купуват, ни предлагат убийствени бартери - 20-25 литра мляко за килограм кашкавал или сирене. Дори да се съгласим да продаваме млякото си на бартер, това означава, че семейството ни на ден ще получава по над 10 кг сирене или кашкавал. Дните в годината са 365, което означава да превърнем къщите си в складове за сирене и кашкавал, които нито можем да изядем, нито да продадем", коментира ситуацията семейство Кардашеви от гърменското село Дебрен, което от години се занимава с животновъдство.

Те споделят, че мандрата в доспатското село Борино, която произвежда едни от най-качествените млечни продукти, досега е изкупувала млякото им, но преди дни е обявила, че спира заради нереализирана продукция. 

"Обаждахме се на собствениците на мандрите в Самораново, Осиково и къде ли не, но отвсякъде получихме отказ пак поради същите причини. Готови сме да продаваме млякото и по 60-70 стотинки за литър само и само да изкарваме някакви реални пари. На ден доим по 280-300 литра мляко. Какво ще го правим? Обявили сме за продан цялото стадо, но и това не може да стане заради наложената забрана да се търгуват крави и телета. Ние сме животновъди от много години и минахме през какво ли не. Не ми се разделя с животните, отглеждаме ги с много любов и те ни се отплащат с много качествено мляко", сподели пред ИНФОМРЕЖА животновъдът от Дебрен - Евгени Кардашев, който не на шега и от отчаяние подхвърля, че не им остава нищо друго освен да си приготвят въжетата...

Така от Сатовча до Гоце Делчев десетки животновъди остават без пазар на продукцията си. Те са категорични, че правителството трябва да се намеси незабавно и кардинално да реши проблема с животновъдството и млекопроизводството в страната, защото тези браншове ще бъдат унищожени много скоро, и то безвъзвратно.

Според собственици на мандри, магазините били пълни с чужди и нискокачествени млека и млечни продукти, а произведените в малки мандри висококачествени български сирена и кашкавали са оставени да плесенясват и задръстват складовете заради наложеното монополизиране в сектора, където "големите изяждат без пощада по-малките", и то с недостатъчно качествена продукция. 

 

Евгени Кардашев от Дебрен и семейството му са едни от многото животновъди, които след спиране на изкупуването на млякото от мандрата в Борино няма къде да реализират продукцията си

КОМЕНТАРИ

Радостин18:10 - 02.06.2016
Въведете коментар...
Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK