Европрокуратурата: През 2022 г. на бюджета на ЕС са нанесени щети за 5 млрд. евро

Снимка: ЕП

Тази сума е значително над докладваната на Европейската комисия от страните членки

Според Европейската прокуратура общите щети, нанесени през 2022 г. на бюджета на ЕС поради злоупотреби с еврофондове, са 5 милиарда евро, се казва в статия на платформата за журналистически разследвания Follow the Money ("Проследете парите"), предаде БНР.

Тази сума е значително над докладваната на Европейската комисия от страните членки, която възлиза на 300 милиона евро.

"Трябва да приемем, че преди създаването на Европейската прокуратура, Комисията не е знаела за съществуването на над 90 на сто от подозрителните случаи, засягащи финансовите интереси на ЕС, разследвани от националните прокуратури", заяви главният прокурор на ЕС Лаура Кьовеши.

Статията съдържа сериозни критики срещу Службата на ЕС за борба с измамите ОЛАФ. Авторите я оприличават на куче, което нито лае, нито хапе.

За разлика от Европейската прокуратура, която може да преследва за престъпления пред националните съдилища, ОЛАФ само прави препоръки на страните членки на ЕС. Тези препоръки обаче рядко водят до дела.

Показателен е фактът, че докато Европейската прокуратура е започнала 865 разследвания за злоупотреби с еврофондове през 2022 г., ОЛАФ е дала началото само на 192.

Освен това, като част от Европейската комисия, ОЛАФ не е напълно независима. Европейската прокуратура няма този проблем. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK