Европрокуратурата поема белгийско дело по случая "Пфайзергейт"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На прицел е директно Фон дер Лайен

Висши европейски прокурори разследват твърденията за криминални деяния по преговорите за ваксини между председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен и изпълнителния директор на "Пфайзер" Алберт Бурла, съобщава "Политико".

Дело по случая, наричан "Пфайзергейт", бе започнато първоначално от белгийските правосъдни власти в град Лиеж в началото на 2023 г. след сигнал на лобиста Фредерик Балдан.

Унгария се присъедини към делото с жалба във връзка с ролята на Фон дер Лайен, твърдят запознати. Полша е подала жалба миналата година, но после я е изтеглила, след като кабинетът на Доналд Туск е оглавил страната. 

Фактът, че разследващи от офиса на европейския главен прокурор са поели от белгийски прокурори разследването "за намеса в обществените функции, изтриване на СМС-и, корупция и конфликт на интереси", като на прицел е директно Фон дер Лайен, а Унгария се е присъединила към него, е важен развой на събитието.

Европейската прокуратура, която има големи правомощия да разследва, преди това проучваше доставките на ваксини, но никога не е коментирала дали включва в това шефа на Комисията, подчертава изданието. /БНР/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK