Европейската комисия се споразумя за потенциална ваксина срещу коронавируса

Снимка: https://pixabay.com/

Одобреното днес споразумение ще бъде финансирано с Инструмента за спешна подкрепа

Европейската комисия постигна първо споразумение с фармацевтичното дружество AstraZeneca за закупуване на потенциална ваксина срещу Cоvid-19, както и за даряване на държави с по-ниски и средни доходи или за пренасочване към други европейски държави. Това е продължение на положителните стъпки по отношение на приключването на проучвателните разговори със Sanofi-GSK, обявени на 31 юли, и с Johnson & Johnson на 13 август.

След като е доказано, че ваксината е безопасна и ефективна срещу коронавируса, Комисията вече има приета основата за договорна рамка за закупуване на 300 милиона дози от ваксината на AstraZeneca с възможност за закупуване от името на държавите членки на ЕС, на още 100 милиона. Комисията продължава да обсъжда подобни споразумения с други производители на ваксини.

Одобреното днес споразумение ще бъде финансирано с Инструмента за спешна подкрепа, който разполага със средства, предназначени за създаването на портфейл от потенциални ваксини, които са с различни профили и се произвеждат от различни дружества.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK