Европейската комисия одобри проекта за автомагистрала "Струма"

снимка: БТА

Европейската комисия одобри проекта за изграждането на АМ „Струма” лотове 1, 2 и 4. Това е съобщено на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията в оставка и ръководител на ОП „Транспорт” Ивайло Московски с кореспонденция от Брюксел.

Общата инвестиционна стойност на проекта е 342 млн. евро (670 млн. лева). Безвъзмездната финансова помощ от Кохезионния фонд на ЕС е в размер на 274 млн. евро (536 млн. лева).

„Одобрението на проекта за изграждане на АМ „Струма” е поредната оценка за нашата работа през последните години. Заедно с него договорените средства по ОП „Транспорт” за пътни проекти възлизат на над 1,653 млрд. лв., а изплатените са над 676 млн. млн. лв.”, каза Ивайло Московски.

По думите му още тази година първият лот от нея трябва да бъде пуснат в експлоатация, а ако се продължи с добрата работа след 2014 г. ще може да започне изграждането на лот 3, който обхваща Кресненското дефиле. „Надявам се до края на годината никой от проектите да не изостава, защото сме в заключителния етап на програмния период и всяко забавяне може да е фатално”, допълни министър Московски.

Одобреният проект за изграждането на АМ „Струма” лотове 1, 2 и 4 включва изграждането на 68.5 км автомагистрален участък и извършване на подготовка за изграждане на лот 3, който преминава през Кресненското дефиле. С изграждането на АМ "Струма" ще се постигне по-висока скорост и подобряване сигурността при движение по новите участъци, ще се подобри свързаността и условията за развитие на икономиката в районите, през които преминава.

 

КОМЕНТАРИ

Sky03:44 - 28.02.2013
POHVALNO!
Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK