Евродепутатите загрижени за съдебната независимост в Румъния

Снимка: БГНЕС

Европейският парламент е „дълбоко загрижен“ от реформата на румънските съдебни и наказателни закони, която застрашава разделението на властите и борбата срещу корупцията.

В резолюцията, отразяваща дебата с румънския премиер Виорика Дънчила на 3 октомври, евродепутатите призовават румънските власти да приложат гаранции, за да се избегне всякаква намеса, която води до нарушаване на системата за проверки и баланси и да се противопоставят на всякакви мерки за декриминализиране на корупцията на високо ниво.

Приетият текст с 473 гласа „за“, срещу 151 гласа „против“ и 40 гласа „въздържал се“ се позовава на новото законодателство относно съдии и прокурори, съдебната организация и Висшия магистратски съвет. В  съответствие с предупрежденията на Групата държави срещу корупцията на Съвета на Европа (GRECO) и на Венецианската комисия, евродепутатите предупреждават, че новото законодателство би могло да окаже въздействие върху независимостта на съдебната система, нейната ефикасност и качество, включително да има негативни последици за борбата срещу корупцията.

Измененията в Наказателния кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс - много от които Конституционният съд на Румъния счита за противоконституционни - са още една причина на безпокойство поради тяхното допълнително въздействие върху способността за борба срещу корупцията, престъпленията свързани с насилие и организираната престъпност.

Ролята на румънските разузнавателни служби и предполагаемата им намеса в дейността на румънската съдебна система карат ЕП да предложи засилване на парламентарния контрол в Румъния.

Безпристрастно разследване на действия на полицията за борба с безредиците

Парламентът осъжда "насилствената и непропорционална намеса" на полицията по време на масовите протести в Букурещ през август 2018 г. и призовава румънските власти да осигурят прозрачно, безпристрастно и ефективно разследване на действията на полицията за борба с безредиците.

Нови правила за финансиране на НПО

Евродепутатите предупреждават, че законодателството относно финансирането, организацията и функционирането на неправителствените организации може да сплаши гражданското общество и отбелязват, че това може да влезе в конфликт с принципа на свобода на сдружаване и правото на неприкосновеност на личния живот.

Внимателно наблюдение на усилията за борба срещу корупцията и спазването на принципите на правовата държава

Парламентът приканва Европейската комисия да възобнови годишния си антикорупционен мониторинг във всички държави членки на ЕС и предлага система от стриктни показатели за измерване нивото на корупция във всяка страна и оценяване на техните антикорупционни политики.

Необходим е редовен, систематичен и обективен процес за оценка на зачитането на демокрацията, основните права и върховенството на закона, според Парламента. Той ще гласува отделна резолюция в сряда, която ще повтори неговите призиви за създаване на механизъм за оценка на основополагащите ценности на ЕС във всички държави членки веднъж годишно.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK