Евреи с дарение за създаване на "Център за толерантност и хуманизъм" в Кюстендил

Снимки: Община Кюстендил

Първата вноска дарение от 50 000 лв. е събрана само за дни

Представители на Фондация „Заветът Йерусалим“ учредяват фонд за създаване на "Център за толерантност и хуманизъм" в Кюстендил. Първата вноска дарение от 50 000 лв. е събрана само за дни. Това беше обявено в Деня на българо-израелското единство в Къщата- музей Димитър Пешев, която днес отбелязва 21 години от тържественото си откриване.

Сред гостите на официалното събитие бяха инж. Александър Пандурски - областен управител на Област Кюстендил, Светослав Василев изпълняващ длъжността кмет на община Кюстендил, Негово Преосвещенство Велбъждския епископ Исаак, втори викарий на Софийския митрополит и архиерейски наместник на Кюстендилска Духовна околия, Исак Гозес, Явор Гърдев, арх.Харалампи Аничкин, Наташа Колевска, Христина Пипова, Ариел Меиров, Десислава Колева, представителят на фондация „Заветът Йерусалим“ Теодора Йосифова и представители на организацията на евреите в България „Шалом“,

До Община Кюстендил беше изпратено писмо, изразяващо желание  за създаване на "Център за толерантност и хуманизъм" в гр. Кюстендил.

„Ние група български евреи, израелци и приятели на България и българския народ, в знак на огромна признателност за проявения от българите, Българската православна църква държавата и Българската православна църква героизъм и непреклонност, довели до нашето спасение в онези  най-страшни дни на човешката история, и във връзка с 80-годишнината от една от най-светлите страници не само в българската, но и в световната история, заявяваме нашето огромно желание за участие в създаването именно в град Кюстендил на "Център за толерантност и хуманизъм".

Днес, в деня на годишнината на къщата-музей "Димитър Пешев", и в Деня, в който гражданите на Кюстендил избраха да засвидетелстват отново своето приятелство и съпричастност с народа на Израел, приветстваме и се присъединяваме и към инициативата "Спасители на човечността", с която общината се грижи паметта, делото и уроците, завещани ни от кюстендилските герои и България да се пазят, почитат и продължават.

Приветствайки идеята за създаването на такъв център само за дни събрахме от лични средства първата вноска дарение от 50 000 лева. 

Уверяваме ви, че работата ни за изброените инициативи тепърва започва.

С благодарност и уважение,

Ривка Узиел

Шабтай Леви  

д-р Валентин Меламед

Хаим Романо

Амнон Халпер

Левана Филкенщайн

Ицхак Барух

Анри Меиров

д-р Бети Асса

Жоел Либа

Еял Езри 

Шошана Рива

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK