ЕС ще саботира икономиката на Унгария при ново вето върху помощта за Украйна

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Това предвижда поверителен план, изготвен от Брюксел

Европейският съюз ще саботира икономиката на Унгария, ако Будапеща блокира нова помощ за Украйна на среща на върха тази седмица. Това предвижда поверителен план, изготвен от Брюксел, съобщават "Ройтерс".

Брюксел очерта стратегия за изрично уязвяване на икономическите слабости на Унгария, застрашаване на нейната валута и предизвикване на срив в доверието на инвеститорите, което да навреди на "работните места и растежа", в случай че Будапеща откаже да вдигне ветото си върху помощта за Киев, пише "Файненшъл таймс", позовавайки се на документ, съставен от служители на ЕС.

Известен с много горчиви вражди с ЕС през 13-те си години на власт, унгарският премиер Виктор Орбан се превърна в яростен критик на подкрепата на Съюза за Украйна и се хвали с връзките си с Кремъл, откакто Русия влезе във война с Украйна през февруари 2022 г.

В цитирания документ се отбелязва, че "при липса на споразумение на срещата на върха на 1 февруари, други държавни и правителствени ръководители ще заявят публично, че предвид неконструктивното поведение на унгарския премиер не могат да си представят европейските средства да бъдат предоставени на Будапеща".

Министърът по европейските въпроси на Унгария Янош Бока заяви, че Будапеща не е била уведомена за финансовата заплаха, но страната "не се поддава на натиск".

Миналата седмица стана ясно, че Унгария ще се откаже от възраженията си срещу създаването на фонд за военна помощ на Украйна в размер на 5 милиарда евро.

Създаването на новия фонд стана наложително, тъй като ЕС не изпълнява обещанието си да предостави на Украйна един милион артилерийски снаряда до март, а критичното афинансиране от САЩ остава блокирано в Конгреса. Междувременно Русия изпреварва Запада и е получила 1 милион снаряда от Северна Корея.

Миналия месец Будапеща наложи вето на отделен пакет икономическа помощ от 50 милиарда евро, което принуди лидерите на страните от блока да се съберат отново след седмица в Брюксел, за да постигнат компромис с Унгария или да я заобиколят. Евентуалното споразумение зависи от условията за приемане на искането на Унгария за ежегоден преглед на споразумението за подкрепа. Орбан настоява за правото на годишно вето - нещо, което повечето страни членки отхвърлят./news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK