ЕС се опитва да умилостиви Унгария относно помощта за Украйна

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Има съгласие да се провежда ежегоден дебат за помощен пакет от 50 милиарда евро

Лидерите на страните от Европейския съюз ще предложат да се провежда ежегоден дебат относно планирания помощен пакет в размер на 50 милиарда евро за Украйна, съобщава "Ройтерс".

Предложението, което ще бъде направено утре, цели да се преодолее съпротивата на Унгария. Помощта от ЕС трябва да допринесе за покриване на нуждите на Украйна за периода 2024-2027 г., с 33 милиарда евро под формата на нисколихвени заеми и 17 милиарда безвъзмездни средства от бюджета на Съюза. Целта е да се осигури стабилно финансиране на Киев по време на борбата му срещу инвазията на Русия.

Унгария, която поддържа близки отношения с Москва, настоява за ежегоден преглед, който би ѝ дал право да налага вето на плащанията всяка година. Това противоречи на идеята за предвидимо финансиране и други страни от ЕС са против. Ако средствата трябва да дойдат от бюджета на ЕС обаче, е необходимо пълното единодушие на всички 27 страни от ЕС, така че трябва да бъде получено и съгласието на Унгария.

В последната версия на проекта за заключения от срещата на върха лидерите на страните от ЕС посочват, че могат да провеждат годишни дебати относно начина, по който евросредствата се разходват от Украйна въз основа на доклади на Европейската комисия.

Това все пак няма да даде право на Унгария да наложи вето върху парите.

"Европейският съвет ежегодно ще провежда дебат относно прилагането на механизма с оглед предоставяне на насоки относно подхода на ЕС към ситуацията, произтичаща от агресивната война на Русия срещу Украйна", се отбелязва в проекта.

Дипломати твърдят, че Будапеща не иска само годишно право на вето, но и не желае да допринася за по-високи разходи за обслужване на съвместни заеми от ЕС за фонда за възстановяване, като се аргументира, че не е получила парите си поради опасения за върховенството на закона.

Тъй като средствата за възстановяване на Унгария остават блокирани, а схемата изтича през 2026 г., Будапеща настоява ЕС да удължи програмата с две години - до 2028 г. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK