ЕС: С близо 30% са се увеличили молбите за предоставяне на убежище

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-много са постъпили в Германия

Молбите за убежище, регистрирани в държавите от ЕС, Норвегия и Швейцария през първата половина на 2023 г., са се увеличили с 28% в сравнение със същия период на предходната година, предаде Франс прес, като се позова на Eвропейската агенция за предоставяне на убежище.

Около 519 000 молби за убежище са били подадени в тези общо 29 страни от януари до края на юни тази година, съобщи агенцията, като изчисли, че "при сегашните тенденции молбите може да надхвърлят един милион до края на годината".

Сирийци, афганистанци, венецуелци, турци и колумбийци са подали 44% от молбите. Броят на подадените заявленията за получаване на убежище през първата половина на годината е най-високият за този период от 2015 г. и 2016 година. През тези две години, по време на наплива на бежанци към Европа, предизвикан по-специално от безизходицата в конфликта в Сирия, броят на молбите за убежище е достигнал 1,3 милиона (през 2015 г.) и 1,2 милиона (през 2016 г.). През 2022 г. те са били 994 945.

Най-много молби са постъпили в Германия: 30% от общия брой, като това е почти два пъти повече в сравнение с Испания (17%) и Франция (16%).

Агенцията посочва, че в резултат на това увеличение много европейски държави "са подложени на натиск да обработват заявленията" и че броят на случаите, които очакват решение, се е увеличил с 34% в сравнение с 2022 година.

Около 41% от молбите са получили положителен отговор на първа инстанция.

Освен това на около 4 милиона украинци, избягали от руската инвазия, понастоящем е предоставена временна закрила в ЕС. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK